Κακοκαιρία «Κάρμελ» - Πού έχουμε «πολικές» θερμοκρασίες - Στους -9°C στη δυτική Μακεδονία

Δριμύ ψύχος επικρατεί και σήμερα Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021, με παγετό από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος στη Δυτική Μακεδονία ήταν ισχυρός με τη θερμοκρασία να πλησιάζει τους -9 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφτηκαν στον Άγιο Παύλο Ημαθίας με -8,7 βαθμούς Κελσίου, στο Φαράγγι Μοιρών Φλώρινας με -7,6, στην Κίτρινη Λίμνη κοζάνης με -6,6, στο Περτούλι Τρικάλων με -6,4 και στον Επτάλοφο Κιλκίς με -6,3 βαθμούς.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-12/kairos-meteo.jpg.webp?itok=9BEA8STq

Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία σήμερα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, καταιγίδες στις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, καθώς επίσης και στα ορεινά της Κρήτης.

Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις, ενώ τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Τσουχτερό κρύο σε ολόκληρη τη χώρα

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 6 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 1 βαθμούς), -1 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 9 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -3 έως 5 βαθμούς), 6 έως 10 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 5 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 Μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Διακοπή κυκλοφορίας σε Πάρνηθα, Λ. Φυλής & σημεία των Αχαρνών

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» και η χιονόπτωση δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των Αχαρνών, της λεωφόρου Φυλής και της Πάρνηθας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έκλεισαν η οδός Φιλίας των Λαών στις Αχαρνές, από το ύψος της Φιλελλήνων προς την Πάρνηθα και η λεωφόρος Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών προς Δερβενοχώρια.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, στο ρεύμα προς καζίνο, από το ύψος της ταβέρνας «Πίνδος».

Ποιες περιοχές ντύθηκαν στα λευκά

Στα λευκά έχουν ντυθεί από το πρωί αρκετές περιοχές της χώρας. Εκτός της Πάρνηθας που έχει βάλει τα… χειμερινά τους για τα καλά εδώ και κάποιες ημέρες, χιονόπτωση παρατηρήθηκε το πρωί και στα Μελίσσια, σύμφωνα με το Forecast Weather.

Εκτός αυτού, χιονόπτωση έχουμε από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021, και στην Αγόριανη Φωκίδας, στην Αράχωβα, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Εύβοιας.