Α. Κοτανίδου: Όσοι αγωνιζόμαστε στις ΜΕΘ είναι άδικο να ακούμε για επιλογή ασθενών - Υπάρχουν 5 θεσπισμένα κριτήρια

Την έντονη αντίδρασή τους αλλά και τη λύπη τους για όσα ακούστηκαν από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ περί διαλογής των ασθενών με κορωνοϊό που θα μπούν σε ΜΕΘ, εξέφρασαν τα μέλη της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η οποία αποτελείται από εντατικολόγους.

Στη συνέντευξη Τύπου η κα Αναστασία Κοτανίδου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», είπε: «Είμαι πολύ στενοχωρημένη γι’ αυτά που ακούγονται. Οι γιατροί νιώθουν προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι από όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα», σχετικά με την φροντίδα ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ αλλά και για την αναφορά για κλίνες ΜΕΘ που φυλάσσονται για υψηλά πρόσωπα.

Η κα. Κοτανίδου εξήγησε ότι «δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5.

Στο πρώτο κριτήριο είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο».

Επίσης είπε ότι «δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια για την εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ και πόσο μάλλον άλλου είδους κριτήρια όπως είναι η κοινωνική θέση κάποιου».

Όταν ρωτήθηκε για την θνητότητα η κα Κοτανίδου είπε ότι είναι νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό και ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μετά την πανδημία. Σίγουρα, πάντως είπε, οφείλεται και στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει στην χώρα μας.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και έδωσε τα εξής στοιχεία:

Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια πρέπει ανα πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10. Δεν θέλουμε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ αλλά στελέχωση των υπαρχόντων
Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 50 με 60% σε όλη την χώρα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και οφείλεται στον χαμηλό εμβολιασμό.
Εννοείται ότι θα υπάρχουν απώλειες από την στιγμή που δεν έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν μπορούμε όμως να αποδώσουμε την θνητότητα στα προβλήματα στις ΜΕΘ. Δεν υπάρχει, τόνισε καμία αμφιβολία ότι η φροντίδα εντός ΜΕΘ είναι καλύτερη από τους εκτός μονάδας.

Ειδικότερα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εντατικολόγοι Δ/ντές ΜΕΘ κ. Α Κοτανίδου, ο κ. Β. Μπέκος και κ. Μ. Θεοδωρακοπούλου ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες (9.12.2021) στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο ότι έχουν εξέλθει 3.588.
• Ανεπάρκειες και στρεβλώσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί δεκαετιών, προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα και στην ένταση της πραγματικής μάχης. Όπως με την αύξηση υλικών, την διαχείριση δωρεών εξοπλισμού, τις προσλήψεις ή μετακινήσεις προσωπικού το οποίο στην πλειοψηφία του δυστυχώς δεν ήταν επαρκές και άρτια εκπαιδευμένο για αυτή τη μάχη!
• Προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται τα οποία κατά γεωγραφικές περιοχές καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα. Ωστόσο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση.

• Η αναγκαιότητα επιλογής ασθενών, με κριτήριο τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, σε συνδυασμό με τους διαθέσιμους πόρους τη δεδομένη στιγμή εισαγωγής τους είναι στοιχείο συνυφασμένο με το έργο και την εκπαίδευση των Εντατικολόγων, διαχρονικά.
• Από τη στιγμή της διασωλήνωσης τα στοιχεία κάθε ασθενή εισάγονται στην πλατφόρμα του ΕΚΕΠΥ και αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους εντατικολόγους που εφημερεύουν. (24ωρες εφημερίες)

• Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι ελεύθερες κλίνες που μπορεί να καταγράφονται οφείλονται σε αδυναμία κάποιου νοσοκομείου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες περιστατικών. Πχ. ένας ασθενής που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου το οποίο δεν διαθέτει νευροχειρουργική κλινική

• Σε κάθε περίπτωση στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές

• Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων Εντατικολόγων δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους. Όπως, όμως συμβαίνει και στην πραγματική μάχη, θα υπάρχουν απώλειες προς λύπη όλων μας.

• Η ηθική δικαίωση έρχεται πάντα, όταν γνωρίζουμε ότι δώσαμε, με όλες τις δυνάμεις μας και τα διαθέσιμα Μέσα, την μάχη μέχρι τέλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με αυταπάρνηση. Λάθη και πικρίες θα υπάρχουν. Ως άνθρωποι και ιατροί αλλά και νοσηλευτές των Εντατικών Μονάδων παρά την ανθρώπινη φύση μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή κάθε ώρα και στιγμή.