Παπαευαγγέλου: Κανένας που έχει κάνει την τρίτη δόση δεν έχει μολυνθεί στην Ελλάδα

Θετικά είναι τα νέα δεδομένα που ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς σαφή μείωση εμφανίζει η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων στο 1,55%. Μείωση σημειώνεται και στη θετικότητα των τεστ του ΕΟΔΥ στο 2%. Θετικά είναι και τα δεδομένα από την ανάλυση λυμάτων, που φαίνεται να μειώνεται. Ωστόσο, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, καθώς τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 50.000, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 είναι 4.800
  • Οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν στους 700.
  • Το 67% των απλών κλινών είναι κατειλημμένες και το 80% στις ΜΕΘ, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα η κάλυψη είναι στο 100%.
  • Το Rt – ο δείκτες μεταδοτικότητας – έχει μειωθεί κάτω από το 1 και είναι σήμερα 0.96.
  • Καθόλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα έχουμε 650-700 ασθενείς σε ΜΕΘ
  • Σταθερά χαμηλός είναι ο αριθμός των παιδιών και εφήβων.
  • Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων είναι αυτές που έχουν και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στην Πέλλα.
  • Στα Γιάννενα και την Κέρκυρα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 50-65 ετών γιατί πολλοί δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.
  • Κανένας που να έχει κάνει την τρίτη δόση, δεν έχει μολυνθεί μέχρι σήμερα από τον κορωνοϊό.
  • Μία μελέτη του Ισραήλ έδειξε ότι η τρίτη δόση μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%.
  • Αύριο Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-121 ετών. Στις ΗΠΑ, πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση και 1,8 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες, ούτε μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και στο Ισραήλ.
  • Για τις περιοχές – προορισμούς Χριστουγέννων με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, είπε πως όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές και τι πρέπει να κάνουμε. Η χρήση του self ή του rapid test θα μάς βοηθήσουν.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Σαφή σημεία σταθεροποίησης

Από την πλευρά του, ο επικ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 8%, ωστόσο οι ασθενείς που καταλήγουν μειώθηκαν κατά 2%. Η επιδημία στην Ευρώπη, αν και επιδεινώνεται για 11η εβδομάδα, υπάρχουν σαφή σημεία σταθεροποίησης. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα υπήρξε σημαντική βελτίωση. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 11% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ μικρή επιδείνωση 3% έδειξε ο αριθμός των θανάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8% ωστόσο ο αριθμός των εισαγωγών μειώθηκε κατά 8%.

Αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης θεώρησε θέμα χρόνου την επέλασή της. Τα εμβόλια φαίνεται ότι καλύπτουν τη μετάλλαξη. Οι αρχές βρίσκονται σε αναμονή για τις εξελίξεις, κυρίως σε χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη όπως η Βρετανία, όπου τα κρούσματα με Όμικρον διπλασιάζονται κάθε ημέρα.

Σε ότι αφορά το αν θα υπάρξουν επιπλέον δόσεις μετά την τρίτη δόση εμβολιασμού, οι δύο καθηγητές είπαν ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα αν θα υπάρξουν και άλλες ενισχυτικές δόσεις μετά την τρίτη. Ενδεχομένως οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς να χρειαστούν επιπλέον δόση.