Απάντηση ΠΟΕΔΗΝ σε Πλεύρη με αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις VIP κλίνες ΜΕΘ - Η ανακοίνωση

Την απάντησή της, δίνει η ΠΟΕΔΗΝ στην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, κάνοντας αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις VIP κλίνες ΜΕΘ, με την εισαγγελία να εξετάζει πλέον τα στοιχεία. Στην αναφορά της η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να ελεγχθεί η τήρηση προτεραιότητας της λίστας ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ καθώς και η περίπτωση του Μητροπολίτη. Η Δικαιοσύνη πρόσθεσε ήδη στην ανοιχτή έρευνα την καταγγελία του Μιχάλη Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.

Με δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία ανακοινώνει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ «συντάσσει με την Νομική της Σύμβουλο αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι θα κινηθεί εναντίον του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου με σύνταξη αναφοράς αξιοποίνων πράξεων σε βάρος του.

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας για τα δικαιώματα των έκτακτων υπαλλήλων-GRTimes.gr

Αναλυτικά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

“Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Ζητάμε να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ.

Για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;

Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα  που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους  είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους.

Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν.

Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών”, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η είδηση αυτή έρχεται την ίδια περίπου ώρα, που ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προχωρούσε σε δημόσια ανακοίνωση κίνησης εναντίον του κου Γιαννάκου, με την σύνταξη αναφοράς αξιοποίνων πράξεων σε βάρος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι πρόκειται για «fake news» και συκοφαντίες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωνε από την πλευρά του ότι αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν, σε μία εμφανή διάσταση απόψεων εντός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Διαβάστε σχετικά: Παρέμβαση Εισαγγελέα, προς διερεύνηση των καταγγελιών Γιαννάκου για VIP ΜΕΘ