Μέσα σε μια εβδομάδα 150.000 ραντεβού α' δόσης - 67.000 για τους άνω των 60 ετών

Αυξημένη κινητικότητα κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην ηλικιακή ομάδα των 60plus για εμβολιασμό, ο οποίος κατέστη υποχρεωτικός από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την προηγούμενη Τρίτη, ημέρα των σχετικών ανακοινώσεων, έχουν διενεργηθεί 150.000 πρώτες δόσεις εκ των οποίων οι 67.000 αφορούσαν άτομα άνω των 60, καθώς και 1.095.944 αναμνηστικές όλων των ηλικιών.

Μάλιστα χθες, Δευτέρα (06/12) κλείστηκαν 11.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης του εμβολίου στους 60+ σε σύνολο 28.000 πρώτων δόσεων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είχαμε άλλη επιλογή

«Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε ανοιχτές την κοινωνία και την οικονομία είναι ο εμβολιασμός. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε lockdown», διεμήνυσε μέσω της συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την απόφασή του να καθιερώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έκτοτε παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στα ραντεβού για την α’ δόση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας».

Το πρόστιμο επιβάλλεται μέσω της ΑΑΔΕ

Υπενθυμίζεται ότι εάν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τα πέντε δεδομένα που οδήγησαν στην υποχρεωτικότητα

  • 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
  • 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
  • Τον περασμένο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3%, έναντι 5%-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
  • Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.