Αποφάσεις σήμερα για 3η δόση στους 4 μήνες - Πιθανή επέκταση υποχρεωτικότητας

Εξελίξεις αναμένονται σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, αναφορικά με την ενισχυτική τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, καθώς σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή εμβολιασμών, η οποία και θα εξετάσει την εισήγηση της κυβέρνησης για εμβολιασμό νωρίτερα των 6 μηνών και συγκεκριμένα στους 4 μήνες από τη 2η δόση.

Κάτι το οποίο έχει εξάλλου, προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είχε αποκαλύψει ότι ζήτησε από τους ειδικούς να συντομεύσει η τρίτη δόση και να γίνεται ακόμη και στους 4 μήνες.

«Έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε, και το εγκρίνουν οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πλέον το μπαλάκι πηγαίνει στους επιστήμονες.

«Συνεδριάζει η Επιτροπή  – Τις επόμενες ώρες θα υπάρξει απόφαση»

Το εν λόγω ζήτημα επανέλαβε και επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επισήμανε πως σήμερα Παρασκευή αναμένεται η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής και ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις για την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Το θέμα αυτό είναι αμιγώς ιατρικό και η κυβέρνηση περισσότερο εισπράττοντας τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά μελετώντας και τα δεδομένα, εισηγήθηκε να έλθει νωρίτερα, στους τέσσερις μήνες η δόση αυτή. Είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο με την έγκριση της επιτροπής εμβολιασμών» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι «θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες έτσι ώστε να αποφασισθεί το ζήτημα αυτό, αναμένουμε τις εξελίξεις πάρα πολύ σύντομα», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο μέλλον, εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες και η εξέλιξη της πανδημίας.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα πολιτικής βούλησης. (…) Δεν ήταν ένα πάνδημο αίτημα, ήταν ενδεχομένως αίτημα μιας σημαντικής μερίδας. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, που επίσης τον υιοθετούμε πρώτοι στην Ευρώπη -μόνο η Αυστρία το έχει ανακοινώσει, αλλά για μεταγενέστερο χρόνο από εμάς-, έρχεται στον κατάλληλο χρόνο».

Εξήγησε μάλιστα ότι η πανδημία είναι ένας πρωτοφανές φαινόμενο κι από αυτή τη σκοπία «ποτέ δεν μπορείς να αποκλείεις το ο,τιδήποτε».

Υπάρχουν σκέψεις και για μαζικό testing

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει κι άλλα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, με ένα από αυτά να είναι και τα μαζικά τεστ.

«Έχουμε στη φαρέτρα μας και άλλα όπλα, πλην του εμβολιασμού, υπάρχει και η δυνατότητα του μαζικού testing» είπε ακόμη, ζητώντας από τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση την περίοδο των εορτών. Ενώ έστειλε και το πολιτικό μήνυμα, «το πολιτικό κόστος δεν το υπολογίζαμε ποτέ», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.