Σουρβίνος για παραλλαγή Όμικρον: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο στέλεχος με τόσες μεταλλάξεις - Νωρίς για να έχουμε σαφή εικόνα»

Αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί ο βαθμός μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον, με την επιστημονική κοινότητα να προχωρά ολοένα και περισσότερο σε διατυπώσεις που τη θέλουν να είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική, χωρίς όμως να προκαλεί βαριά νόσηση.

Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής αυτής στη χώρα μας δήλωσε τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας διότι ο ασθενής με το στέλεχος Omicron κινήθηκε με πάρα πολύ μεγάλη υπευθυνότητα πραγματοποιώντας διαδοχικούς ελέγχους μέχρι να βρεθεί θετικός στον ιό και γενικότερα υπήρξε πάρα πολύ καλός συντονισμός στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ως περιστατικό».

Όσον αφορά τον βαθμό διάδοσης ο κ. Σουρβίνος επεσήμανε τα εξής: «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοιο στέλεχος με τόσες πολλές μεταλλάξεις και ειδικά συγκεντρωμένες στην περιοχή της πρωτεΐνης της ακίδας».

«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν στοιχεία από μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και από μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών προκειμένου να έχουμε μια ακριβέστερη εικόνα για το νέο στέλεχος», συμπλήρωσε.

«Όσο έχουμε αυτή την επιμένουσα λοίμωξη, την εξελισσόμενη πανδημία και τον εξελισσόμενο ιό με νέες μεταλλάξεις, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πιο θα είναι το τέλος και ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των δόσεων που θα χρειαστεί να υποστούμε, με την καλή έννοια του όρου, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την υγεία μας» τόνισε, ακόμη ο καθηγητής.