Πιστοποιητικό νόσησης σε ανεμβολίαστους, μόνο με θετικό PCR από σήμερα

Κλείνουν από σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, (μετά και την ψήφιση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους άνω των 60 χρόνων πολίτες, χθες από την Βουλή), όλα τα τυχόν ανοιχτά «παραθυράκια» που άφηναν περιθώριο σε ανεμβολίαστους να αναζητούν τρόπους για την απόκτηση πιστοποιητικού νόσησης covid-19, προκειμένου να αποφύγουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Έτσι, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, τα πιστοποιητικά νόσησης από σήμερα θα χορηγούνται αποκλειστικά, μόνο μετά από θετικό μοριακό τεστ (PCR).

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το iefimerida.gr, ίσως και μέσα στην ημέρα να «κοπεί» και τεχνικά η έκδοση πιστοποιητικών νόσησης μετά από τη πρώτη ανίχνευση του κορωνοϊού, μέσω rapid test, όπως ισχύει σήμερα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κάνει έτσι ακόμα πιο αυστηρή τη στάση της, μετά από περιστατικά όπως αυτό φαρμακοποιού στον Έβρο που έκανε ψευδείς δηλώσεις «νοσούντων» στο σύστημα του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστεί στο κοντινό μέλλον και η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης, που αυτή τη στιγμή ισχύει για έξι μήνες.

Υπενθυμίζεται πως το PCR test είναι πιο ακριβές αλλά και πιο ακριβό του Rapid test, με το κόστος του, κατά μέσω όρο, να κυμαίνεται στα 60 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ στις ειδικές κλινικές  που ακόμα και για σύντομο επισκεπτήριο, ή συνοδεία ασθενούς δέχονται μόνο δικό τους μοριακό test, η χρέωση αυτού φτάνει στα 100, ακόμα και 120 ευρώ.

Σημειώνεται δε, πως για την αποφυγή του προστίμου των 100 ευρώ κάθε μήνα, σε όσους άνω των 60 ετών, αρνούνται να εμβολιαστούν, παύει να επιβάλλεται μέσω ΑΑΔΕ, μόνον κατόπιν του εμβολιασμού και όχι μόνο με το κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμού.