Πιθανή η καθολική υποχρεωτικότητα εμβολιασμών - Εξετάζονται extra μέτρα ενόψει εορτών

Στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως ο κλοιός σφίγγει για τους ανεμβολίαστους πολίτες, όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και ο κορωνοϊός με την νέα μετάλλαξη Όμικρον, δείχνει ανίκητος για μία ακόμη χρονιά.

Μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 στη χώρα μας, επιστήμονες και κυβέρνηση εξετάζουν νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με δύο βασικούς στόχους: Να ανακοπεί η  ανησυχητική πορεία της πανδημίας, αλλά και να διασωθούν όσο γίνεται τα φετινά Χριστούγεννα, χωρίς να υποστούν περαιτέρω περιορισμούς μαζί με τους ανεμβολίαστους και οι εμβολιασμένοι.

Γεωργιάδης: Δεν αποκλείεται ακόμη και καθολική υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας στο ACTION24, ξεκαθάρισε ότι «δεν αποκλείω κανένα άλλο μέτρο, πλην του καθολικού lockdown», αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι αν κριθεί απαραίτητο βάσει της εξέλιξης της πανδημίας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ακόμη και της καθολικής υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για το σύνολο του πληθυσμού.

Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με PCR στους ανεμβολίαστους

Ακόμη ένα ιδιαίτερα ακριβό οικονομικά μέτρο που τίθεται από σήμερα σε ισχύ, είναι ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο με μοριακό τεστ (PCR), έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών.

Όσο για το αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε: «Είχαμε συζητήσεις και αυτό που θα ανακοινωθεί είναι ότι εκείνοι που παίρνουν πιστοποίηση νόσου από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να έχουν PCR, δηλαδή δεν αρκεί το rapid test, καθώς είναι πολύ πιο αξιόπιστο».

«Πόρτα» από τα Θεματικά Πάρκα των Χριστουγέννων για τους ανεμβολίαστους

Εν όψει Χριστουγέννων, πάντα, η Επιτροπή Ειδικών εξετάζει ακόμη ένα σκληρό μέτρο για τους ανεμβολίαστους, αφού όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπάρχει εισήγηση για αποκλεισμό από τα Θεματικά Πάρκα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Εξαδάκτυλος ερωτηθείς για το αν υπάρχει εισήγηση για τα Θεματικά Πάρκα ώστε να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και να είναι και οι εργαζόμενοι εμβολιασμένοι, το επιβεβαίωσε.

«Έχουμε μια εποχική απασχόληση, άρα οι άνθρωποι θα πιάσουν τώρα δουλειά εκεί και με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών είναι ανεμβολίαστα και δεν προβλέπεται για αυτά εμβολιασμός και εφόσον θα κινηθούν με γονείς μέσα στα θεματικά πάρκα που προβλέπεται να είναι εμβολιασμένοι, είναι λογικό να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», εξήγησε.

Η μετάλλαξη Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα

Ερωτηθείς για το πιστοποιητικό νόσησης και αν θα διαρκεί λιγότερο, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως «έχει γίνει μια αρχική συζήτηση, χωρίς να έχουμε καταλήξει κάπου».

«Με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον, οπωσδήποτε τα δεδομένα αλλάζουν και είναι πολύ πιθανόν να δούμε μια διαφοροποίηση σε ό,τι ισχύει τώρα, στο μέλλον» προσέθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε τα δεδομένα για την Όμικρον. Μέχρι στιγμής, οι ερωτήσεις είναι πιο πολλές από τις απαντήσεις».