Συνέντευξη Τύπου για την επίσκεψη του Επισκόπου και Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου στην Ελλάδα

Με αφορμή την επίσκεψη του Επισκόπου και Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου στην Ελλάδα, ως προσκεκλημένου της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου 2021, δόθηκε Συνέντευξη Τύπου από τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών, μέλος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, π. Θεόδωρο Κοντίδη, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν ακόμη, ο εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών, π. Γεώργιος Ντάγκας, ως υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής για την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Τήνου, Θεολόγος και Ιστορικός π. Μάρκος Φώσκολος.

Τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γραφείου Τύπου για την επίσκεψη του Αγίου Πατέρα, Ελένη Κάραμποττ.

Το ταξίδι του Άγιου Πατέρα πραγματοποιείται πέντε χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2016, όπου είχε γίνει και η ιστορική συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς και είκοσι χρόνια από την πρώτη επίσκεψη Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας, μετά το Σχίσμα του 1054. Τον Μάϊο του 2001 μετά από πρόσκληση του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και στο πλαίσιο του Προσκυνηματικού ταξιδιού στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ο Πάπας, Άγιος Ιωάννης Παύλος Β’, ήρθε στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε και με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

Η επικείμενη επίσκεψη του Αγίου Πατέρα συγκλίνει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας.

Πρόκειται για το 35ο ταξίδι του Ποντίφικα στο εξωτερικό, μετά την εκλογή του το 2013, και σηματοδοτεί την επιστροφή του στη Λέσβο, το εμβληματικό νησί της μεταναστευτικής κρίσης και τη συνάντηση του με πρόσφυγες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης ανέλυσε τη σημασία της επίσκεψης του Αγίου Πατέρα για τους Καθολικούς στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας η Καθολική αποτελεί μια πολύμορφη κοινότητα με πιστούς από πολλές εθνικότητες και γλώσσες. Έτσι η παρουσία του θα αναθερμάνει την ενότητά τους, και θα αναζωογονήσει την πίστη τους η οποία αποτελεί και το θεμέλιό της, αυτό που τους συγκροτεί σε σώμα Χριστού. Η επίσκεψή του Ποντίφικα θα αποτελέσει για τους πιστούς της τοπικής Εκκλησίαςμια νέα πρόσκληση στην πίστη του Χριστού και του Ευαγγελίου. Ακόμη και γι’ αυτούς που βρίσκονται μακριά από την Εκκλησία ή η σχέση τους με τον Θεό έχει ατονήσει ή η σχέση τους με τις ενοριακές κοινότητες έχει ψυχρανθεί, η παρουσία του θεωρείται έκκληση στην εκ νέου ανακάλυψη της αγάπης και της σωτηρίας του Χριστού και στην αδελφική σχέση ως μέλη της Εκκλησίας.

Κάλεσμα στην πίστη

Ιδιαίτερα για τους νέους, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου είναι ένα κάλεσμα στην πίστη, μια πρόσκληση να ανακαλύψουν το δώρο του Ευαγγελίου και της νέας ζωής εν Χριστώ. Η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με ομάδα νέων μπορεί να δείξει με τρόπο γιορτινό την ενότητα που φέρνει ο Χριστός στους ανθρώπους, τη νίκη του Σταυρού πάνω στην κακία και τον εγωισμό του κόσμου, «τα καλά νέα» της αγάπης και των θαυμάσιων έργων που ο Θεός πραγματοποιεί για να ελκύσει κοντά του όλα τα διασκορπισμένα τέκνα του.

Ακόμη, η επίσκεψη του Πάπα θα αναθερμάνει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, καθώς και τις σχέσεις των δύο χωρών,Ελλάδας και Βατικανού, ενώ σηματοδοτεί την επιστροφή του στη Λέσβο, το εμβληματικό νησί της μεταναστευτικής κρίσης και τη συνάντηση του με πρόσφυγες.

Όπως τονίστηκε «αυτό το ταξίδι του Διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου στη χώρα όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε «το της Αναστάσεως κήρυγμα», μάς πλημμυρίζει από πνευματική αγαλλίαση».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, από τότε που εξελέγη στον θρόνο της Ρώμης, θέλησε να γίνει ένας σύγχρονος Απόστολος των Εθνών, γι’ αυτό δεν σταμάτησε να καλεί εμάς τους πιστούς να κινηθούμε «προς τις περιφέρειες» προς συνάντηση των αδελφών μας.

Στο πρόσωπο του υψηλού επισκέπτη, οι πολίτες της Αθήνας, όπως και όσοι από άλλες περιοχές βρεθούν αυτές τις ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου, θα δουν τον άνθρωπο που επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ των εθνών, τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών, την ενότητα μεταξύ των Χριστιανών, τον άνθρωπο που με τον λόγο και τα έργα του ζητεί την επιστροφή στις ρίζες του Ευαγγελίου, στηρίζει όλους εκείνους που είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής ως χειμαζόμενοι, ως ασθενείς, ως πρόσφυγες.

Ευχόμενοι αυτό το ταξίδι να αποτελέσει μια μαρτυρία ειρήνης και αγάπης, ένα νέο βήμα ενότητας μεταξύ μας, θα υποδεχθούμε τον πάπα Φραγκίσκο στην Αθήνα, το λίκνο του μεγάλου αυτού πολιτισμού, εκεί όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε το Μήνυμα της ενότητας του ανθρωπίνου γένους, της αγάπης του Θεού και της εν Χριστώ σωτηρίας.

Για την οργάνωση της επίσκεψης του Αγίου Πατέρα στη χώρα μας μίλησε, στη συνέχεια, ο εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτουτων Καθολικών, π. Γεώργιος Ντάγκας, ως υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Τήνου, Θεολόγος και Ιστορικός π. Μάρκος Φώσκολος, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Καθολικής Εκκλησίας στην ανακούφιση του έθνους, κατά τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, τους τελευταίους δύο αιώνες.

Τέλος, η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γραφείου Τύπου για την επίσκεψη του Αγίου Πατέρα, Ελένη Κάραμποττ, παρουσίασε το φιλανθρωπικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Η τοπική Καθολική Εκκλησία, είναι μια μικρή Εκκλησία, όμως με πολύ μεγάλο έργο»!

Mήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου πριν από την επίσκεψή του στην Κύπρο και την Ελλάδα

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές της Κύπρου και της Ελλάδας, Καλημέρα σας!

Λίγες μόνο μέρες απομένουν από τη συνάντηση μας και ετοιμάζομαι να έρθω ως προσκυνητής στα υπέροχα εδάφη σας, ευλογημένα από την ιστορία, τον πολιτισμό και το Ευαγγέλιο! Έρχομαι κοντά σας με χαρά, ακριβώς στο όνομα του Ευαγγελίου, στα ίχνη των πρώτων μεγάλων ιεραποστόλων, ιδιαίτερα των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα. Είναι καλό να επιστρέψουμε στις ρίζες και είναι σημαντικό για την Εκκλησία να ξαναβρεί τη χαρά του Ευαγγελίου. Με αυτό το πνεύμα αναμένω αυτό το προσκύνημα «στις πηγές», και ζητώ από όλους να με βοηθήσετε με την προσευχή σας να ετοιμαστώ κατάλληλα.

Συναντώντας σας θα ξεδιψάσω στις πηγές της αδελφοσύνης, που είναι τόσο πολύτιμες τώρα, που μόλις ξεκινήσαμε ένα παγκόσμιο «συνοδικό ταξίδι». Υπάρχει και μια συνάντηση , θα την έλεγα «μια συνοδική χάρη», μια αποστολική αδελφοσύνη που επιθυμώ με μεγάλο σεβασμό: είναι η επίσκεψη σε εσάς, αγαπητοί Μακαριώτατοι Χρυσόστομε και Ιερώνυμε, Προϊστάμενοι των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ως αδελφός στην πίστη, θα έχω τη χάρη να με δεχτείτε και να σας συναντήσω στο όνομα του Κυρίου της Ειρήνης. Και έρχομαι σε εσάς, αγαπητοί Καθολικοί αδελφοί και αδελφές, συναγμένοι σε αυτές τις χώρες σε μικρές κοινότητες μικρά ποίμνια, αγαπημένα τόσο τρυφερά από τον Πατέρα και στα οποία ο Ιησούς, ο Καλός Ποιμένας, επαναλαμβάνει: «Μη φοβάσαι, μικρό μου ποίμνιο» (Λκ12,32). Έρχομαι με στοργή για να σας φέρω την ενθάρρυνση ολόκληρης της Καθολικής Εκκλησίας.

Η επικείμενη επίσκεψη θα μου δώσει την ευκαιρία να πιώ επίσης από τις αρχαίες πηγές της Ευρώπης: την Κύπρο, προέκταση των Αγίων Τόπων στην Ευρώπη, την Ελλάδα, την πατρίδα του κλασικού πολιτισμού. Αλλά ακόμη και σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τη Μεσόγειο, τη θάλασσα που έγινε τόπος της διάδοσης του Ευαγγελίου και της ανάπτυξης μεγάλων πολιτισμών. Η mare nostrum, η θάλασσα μας, που συνδέει τόσες πολλές χώρες, μας παροτρύνει να πλεύσουμε μαζί και να μην χωριστούμε ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους, ειδικά αυτή τη στιγμή που η καταπολέμηση της πανδημίας εξακολουθεί να απαιτεί κοινή δέσμευση και η κλιματική κρίση βαραίνει πάνω από όλους μας.

Η θάλασσα, που ενώνει πολλούς λαούς, μας θυμίζει με τα ανοιχτά λιμάνια της ότι οι πηγές της συμβίωσης βρίσκονται στην αμοιβαία αποδοχή. Ακόμη και τώρα νιώθω ευπρόσδεκτος από την αγάπη σας και ευχαριστώ όσους προετοίμασαν την επίσκεψή μου. Σκέφτομαι όμως και αυτούς που τα τελευταία χρόνια και ακόμη και σήμερα, φεύγουν διωγμένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια, αποβιβάζονται στις ακτές της ηπείρου ή αλλού, και δεν βρίσκουν φιλοξενία, αλλά εχθρότητα, ακόμη και εκμετάλλευση. Είναι αδελφοί και αδελφές μας. Πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα! Σήμερα η «θάλασσα μας», η Μεσόγειος, είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο. Ως προσκυνητής στις πηγές της ανθρωπότητας, θα πάω ξανά στη Λέσβο, με την πεποίθηση ότι οι ρίζες της κοινής ζωής θα ανθίσουν ξανά μόνο μέσα στην αδελφοσύνη και την ολοκλήρωση: μαζί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και με αυτήν την ελπίδα έρχομαι σε σας.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με αυτά τα συναισθήματα λαχταρώ διακαώς να σας συναντήσω όλους, όλους! Όχι μόνο τους Καθολικούς, αλλά όλους σας! Και σε όλους σας επικαλούμαι την ευλογία του Υψίστου, φέρνοντας για ακόμη μια φορά μπροστά Του τα πρόσωπά σας και τις προσδοκίες σας, τις ανησυχίες σας και τις ελπίδες σας. Να είστε πάντα καλά!»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TOY ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟYΤΑΞΙΔΙOY ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου:

ΛΑΡΝΑΚΑ-ΑΘΗΝΑ

11:10 Άφιξη στην Αθήνα

11:10 Επίσημη Υποδοχή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

12:00 Τελετή Υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο

12:15 Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο

12:30 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο

12:45 Συνάντηση με Εκπροσώπους των Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Διπλωματικού Σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο

16:00 Εθιμοτυπική επίσκεψη στον ΜακαριώτατοΑρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

16:30 Συνάντηση της Α.Μ. κ.κ. Ιερώνυμου και της Α.Α. Πάπα Φραγκίσκου και των ακολουθιών τους στην αίθουσα «του Θρόνου» στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

17:15 Συνάντηση με τους Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών

18:45 Ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΑΘΗΝΑ

09:15 Αναχώρηση αεροπορικώς για Λέσβο

10:10 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

10:45 Επίσκεψη στους Πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης»

12:15 Αναχώρηση για Αθήνα

13:10 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»

16:45 Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

19:00 Εθιμοτυπική Επίσκεψη της Α.Μ. Ιερωνύμου στον Άγιο Πατέρα στην Αποστολική Νουντσιατούρα

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ

08:15 Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα

09:45 Συνάντηση με τους Νέους στο Δημοτικό «Άγιος Διονύσιος» της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών(Μαρούσι)

11:15 Αποχαιρετιστήρια Τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

11:30 Αναχώρηση για Ρώμη