Τι αλλάζει από αύριο στη καθημερινότητά μας - Οι νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους

Σε ισχύ τίθενται από αύριο, Δευτέρα 22/11, τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία θέτουν νέους περιορισμούς στην καθημερινότητα, ιδιαιτέρως των ανεμβολίαστων πολιτών.

Τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού εμφανίζει νέα αναζωπύρωση  σε όλη την Ευρώπη, τα νέα μέτρα, με βάση τα οποία βάσει  οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κινηθούν σε μια σειρά από εσωτερικούς χώρους, γίνεται προσπάθεια να μπει ένα φρένο στη διασπορά του ιού, ενώ στο πλαίσιο των αυστηρών κανονισμών μπαίνουν και οι εκκλησίες.

Αναφορικά με τους χώρους λατρείας, στο εξής οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι μόνο με αρνητικό PCR ή Rapid test. Οι εκκλησίες θα είναι προσβάσιμες για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Σε κάθε περίπτωση, για τους ναούς αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις για ορισμένα σημεία, όπως το ποιοι θα διενεργούν τους ελέγχους στις εκκλησίες.

Οι νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε και περιλαμβάνει όλα τα νέα μέτρα  για τους ανεμβολίαστους, σημειώνεται ότι από αύριο, Δευτέρα 22/11, όσοι πολίτες δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εξής  χώρους:

-κέντρα διασκέδασης
-κλειστοί χώροι εστίασης
-θέατρα
-κινηματογράφοι
-μουσεία
-εκθέσεις
-συνέδρια
-γυμναστήρια
-γήπεδα

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Επομένως, πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-11/kanones-koronoios-emboliasmenoi-anemboliastoi.jpg.webp?itok=IISAGrnH

Νέο ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα

Με νέο ωράριο και συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, θα λειτουργούν από αύριο  τα εμπορικά καταστήματα.

Αυτό αποφασίστηκε, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας, τα καταστήματα λιανεμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοικτά από τις 10 μέχρι τις 9 το βράδυ και υπενθύμισε ότι για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες), διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου, με όριο το ένα άτομο ανά εννέα τετραγωνικά μέτρα.

Σε ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι ο ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων, ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι κι αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους, συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται.