Δημοσκόπηση Marc: Αύξηση του αριθμού των πολιτών που σκέφτονται να εμβολιαστούν - Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, τα αίτια έξαρσης των κρουσμάτων, την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν αλλά και για το κύμα ανατιμήσεων κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της  Marc, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, το βράδυ της Τρίτης.

Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν έχουν κάνει το εμβόλιο, το 1% απάντησε ότι έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση, το 74% ότι έχει κάνει τις δύο δόσεις, το 3,7% ότι έχει νοσήσει, το 6,7% απάντησε ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά ότι σκέπτεται να το κάνει ή ότι έχει προγραμματίσει να το κάνει, ενώ το 14,1% απάντησε ότι ούτε το έχει κάνει ούτε σκέπτεται ή προγραμματίζει να κάνει το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού.

Πρόθεση εμβολιασμού των ανεμβολίαστων πολιτών

Σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους και το ενδεχόμενο να κάνουν το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, το 32,2% (έναντι 26% πριν έναν μήνα), απάντησε ότι προγραμματίζει ή σκέπτεται να κάνει το εμβόλιο, ενώ το 67,8% απαντά πως δεν πρόκειται να εμβολιαστεί (έναντι 74% τον Οκτώβριο).

Ποιος ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Σχετικά με τα αίτια της αύξησης των κρουσμάτων, οι ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 53,6% ότι ευθύνεται η μη τήρηση των μέτρων από όλους και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, ενώ το 32.2% είπε πως η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα σωστά μέτρα. Ακόμη, ποσοστό 11,3% απάντησε πως οφείλεται σε όλους τους ανωτέρω παράγοντες η αύξηση των κρουσμάτων.

Τα αίτια ανάλογα με βάση την κομματική τοποθέτηση

Τα ποσοστά στις απαντήσεις, ποικίλουν ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση των ερωτώμενων.

Ενεργειακή κρίση και ανατιμήσεις

Παράλληλα, στη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1, πολίτες ερωτήθηκαν για την ενεργειακή κρίση και το χρονικό ορίζοντα που αυτή θα έχει, ένα δηλαδή θα είναι περιστασιακή ή θα κρατήσει περισσότερο. Το 17,2% απάντησε πως η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει για κάποιους μήνες, ενώ το 74,5% αποκρίθηκε πως η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει πολύ περισσότερο.

Παράλληλα, σε ότι αφορά την επίδραση της ενεργειακής κρίσης στον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών, το 6,4% απάντησε ότι το νοικοκυριό δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις, το 37,4% ότι οι ανατιμήσεις θα δυσκολέψουν την κατάσταση, αλλά το νοικοκυριό θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές. Ωστόσο, το 44,7% των ερωτηθέντων είπε ότι θα αναγκαστεί να περιορίσει αγαθά για την κάλυψη βασικών αναγκών και ποσοστό 10.5% ότι δεν θα μπορέσει καθόλου να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες του, μετά τις αυξήσεις στις τιμές υπηρεσιών και αγαθών.