«Αρνητές του εμβολίου το μεγαλύτερο μέρος αυτών που νοσηλεύονται -Καλούν για βοήθεια στο παρά πέντε» - Η μαρτυρία γιατρού του ΕΣΥ

Στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία τη χώρας εν μέσω πανδημίας αλλά και στις περιπτώσεις ανθρώπων που αρνούνται να διασωληνωθούν αναφέρθηκε σήμερα η αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, απευθύνοντας έκκληση προς όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιστεί ακόμη να το κάνουν άμεσα.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος να εμβολιαστεί ο κόσμος, τους παρακαλούμε, σε λίγο δεν θα αντέξουμε και εμείς και δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να τους περιθάλψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρακοπούλου, τονίζοντας πως ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, σχεδόν το 90%, είναι αρνητές του εμβολίου.

Η ίδια, η οποία από τον Αττικό Νοσοκομείο βρίσκεται πλέον εθελοντικά στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου έχασε την ζωή της η 52χρονη που αρνιόταν την διασωλήνωση, δήλωσε πως αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς δεν πείθονται και ζητούν βοήθεια από τους γιατρούς όταν φτάνουν στο «παραπέντε» και είναι οριακή η κατάσταση τους.

«Το αίσθημα της δύσπνοιας είναι τραγικό και όταν πάσχει το αναπνευστικό του ασθενούς είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται οξυγόνο και όταν φτάνει στο παραπέντε τότε καλεί βοήθεια γιατί καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να μάχεται ο ίδιος και επειδή αισθάνεται ότι φεύγει», ανέφερε  χαρακτηριστικά.

Η ίδια σημείωσε ότι η αντίδραση του αρνητή δημιουργεί ταλαιπωρία τόσο στον ίδιο τον εαυτό του, όσο και σε όλο το σύστημα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να καταλήγουν να διασωληνωθούν καθυστερημένα γιατί χρειάζεται να γίνει μια ολόκληρη διαδικασία για να επιτρέψουν στους γιατρούς να το κάνουν και μετά φτάνουν στα νοσοκομεία εντελώς «διαλυμένοι».

«Στην συνέχεια κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουμε κάποιους από αυτούς και να αντιμετωπίσουμε και την άρνηση των συγγενών που ενημερώνουμε και είναι επίσης αρνητές των εμβολίων και έχουν την ίδια λογική με τον ασθενή», σημείωσε η κα Θεοδωρακοπούλου.