Κορωνοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και κρεοπωλεία

Νέες αλλαγές στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ φέρνει από σήμερα η επιστροφή του κανόνα ένα άτομο ανά 9 τ.μ. ο οποίος είχε καταργηθεί στις 25 Οκτωβρίου και είχε αντικατασταθεί από τον κανόνα ένα άτομο ανά 2 τ.μ.

Το εν λόγω ζήτημα είχε τεθεί επί τάπητος και στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με φορείς του λιανεμπορίου και της εστίασης και καθώς φημολογούνταν για αρκετές ώρες χθες, τελικά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημοσιεύτηκε η απόφαση που αφορά τα καταστήματα τροφίμων.

Οι αλλαγές στα καταστήματα τροφίμων

Η κοινή υπουργική απόφαση ορίζει ότι από σήμερα 13η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 ως την 22η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 η τήρηση αποστάσεων και παρουσίας ενός ατόμου θα είναι ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες…), στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορωνοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Επιπλέον, από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εγκαταλείπεται το σενάριο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μπαίνουν με επίδειξη αρνητικού rapid ή pce test στα σούπερ μάρκετ, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε σημερινή συνέντευξή του.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης ερωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ και απάντησε πως «ασφαλώς και εξετάζεται, αλλά υπάρχουν προβλήματα».

«Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πρόσθεσε.

«Αφενός υπάρχουν κάποιοι που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν γίνεται να στερηθούν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και αφετέρου θα δημιουργηθεί πρόβλημα και με τις ατελείωτες ουρές, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, στα μεγάλα καταστήματα» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Πλεύρης: Νέα μέτρα αλλά μόνο για ανεμβολίαστους, αν χρειαστεί

Για κλιμάκωση, αν χρειαστεί, των νέων μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό επιλέγει η Ευρώπη, αυτό επιλεγεί και η Ελλάδα».

Σε ό,τι άφορα τη συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας δήλωσε στον πως «αν την επεκτείνεις θα πρέπει να προβλέψεις ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα τούς επιβάλεις».

«Ποιες θα είναι οι κυρώσεις για έναν 60χρονο που θα τον υποχρεώσεις να εμβολιαστεί;» διερωτήθηκε ο κ. Πλεύρης.

 

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τον περιορισμό των πελατών σε καταστήματα τροφίμων