Αποδίδει το άτυπο lockdown των ανεμβολίαστων - Αύξηση 200% στους εμβολιασμούς

Τα μέτρα και η ανησυχία με την έξαρση κρουσμάτων ωθούν πολλούς ανεμβολίαστους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η έξαρση των κρουσμάτων, αλλά και η πληθώρα περιορισμών στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων που σε ένα άτυπο prive lockdown πια, δεν μπορούν να κάνουν βήμα χωρίς rapid test, που βαρύνει οικονομικά τους ίδιους με τα νέα μέτρα, ενώ δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε κάποιες απλές μικροχαρές, όπως έναν καφέ σε ανοιχτούς χώρους καταστημάτων εστίασης, τα νέα μέτρα δείχνουν να αποδίδουν με το ζητούμενο, τους εμβολιασμούς να αυξάνονται.

Όπως τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:  «Έχουμε σαφή αύξηση των εμβολιασμών και της πρώτης δόσης και αναμνηστικής δόσης. Αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ, είναι μία πολύ μεγάλη διαφορά είναι 200% σχεδόν πάνω από τις προηγούμενες εβδομάδες», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το στοίχημα τώρα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό, είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτό συνέβαλαν τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων. Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός.

ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διευκρινίσεις Θεμιστοκλέους για την αναμνηστική – ενισχυτική 3η δόση του εμβολίου

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την τρίτη δόση (αναμνηστική-ενισχυτική) πρέπει να την κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Μετά το 6μηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την ενισχυτική δόση, η οποία θα γίνεται είτε με μία κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του εμβολίου της Μoderna.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε, μπορούν στους 5,5 μήνες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στο χρόνο που εκείνοι θέλουν. Επίσης, θα λαμβάνουν sms ανά διαστήματα.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa, δηλαδή Pfizer και Μοderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.