Δραματικές εικόνες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη

Έντονη πίεση δέχεται το σύστημα υγείας της Βορείου Ελλάδος λόγω της συμφόρησης στις ΜΕΘ, τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι εκτός εντατικών στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται στους 22. Την ίδια ώρα, πέντε νεκρούς σε μία μόνο μέρα μέτρησε το νοσοκομείο Σερρών με σχεδόν τους μισούς να καταλήγουν σε απλές κλίνες. Στο μεταξύ και οι πέντε ήταν ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, 12 ασθενείς κατέληξαν μέσα σε τρεις μέρες στο νοσοκομείο Βόλου, με πέντε εξ αυτών να καταλήγουν μόνο το τελευταίο 24ωρο.

«Το κριτήριο είναι ποιος ασθενής έχει περισσότερη προοπτική. Όλοι διασωληνώνονται και υποστηρίζονται με κάποιο μηχάνημα αλλά το ποιον θα επιλέξεις να βάλεις στο μοναδικό σου κρεβάτι το κριτήριο είναι αυτό. Δηλαδή αυτός ο οποίος με μια ματιά φαίνεται κάπως πως βελτιώνεται με τη διασωλήνωση» δήλωσε στο Mega η διευθύντρια της ΜΕΘ νοσοκομείου Καβάλας Εύα Νάγκυ, περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που αντικρίζει καθημερινά.

Καμία κενή κλίνη ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ

Η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ ολοκληρώθηκε με 15 στις 15 κλίνες κατειλημμένες και τέσσερις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ 11 ήταν το πρωί οι διασωληνωμένοι εκτός εντατικής στο Παπαγεωργίου, το οποίο σήμερα εφημερεύει.

«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν 5, 7, 8 άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονται επί σειρά ημερών εκτός εντατικής σε συνθήκες σαφώς υποδεέστερες από ό,τι σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας» τόνισε ο εντατικολόγος της ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου» Βασίλης Τσάπας.

Ακόμα κι αν βρεθεί όμως το πολυπόθητο κρεβάτι στην εντατική, σε αυτό το κύμα της πανδημίας είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει να βγει από μέσα.

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα ποσοστό θνησιμότητας 85% ίσως και παραπάνω. Από τους 100 που μπαίνουν οι 85 πεθαίνουν. Ακριβώς εκεί θα καταλήξουμε και μπορεί και παραπάνω» υποστήριξε ο εντατικολόγος Ευάγγελος Καϊμακάνης.

«Τρεις από ΜΕΘ και δύο σε απλές κλίνες. Είναι μεταξύ 80-90% η θνησιμότητα πλέον. Δεν λειτουργεί το πνευμόνι, δεν μπορούν να πάρουν ανάσα και παθαίνουν ανακοπή» σημείωσε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σερρών Δημήτρης Μπαλαξής.

Νέες κλίνες ανοίγουν στο Παπανικολάου

Ανοίγουν 18 νέες κλίνες ΜΕΘ σήμερα στο Παπανικολάου οι οποίες θα λειτουργήσουν με εντατικολόγους από την Αθήνα. Νέα ΜΕΘ αναπτύχθηκε σήμερα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

«Η πρώτη εντατική έχει 8 κλίνες και η δεύτερη θα έχει άλλες 8 σιγά – σιγά που θα τις αυξήσουμε» ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Κουλούρας.

Μόλις έξι κλίνες εντατικής εξυπηρετούν περιστατικά από την Κόρινθο, την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Σπάρτη και τη Μεσσηνία. Όπως ήταν αναμενόμενο και οι 6 γέμισαν σε λίγες ώρες.

«Δεχτήκαμε περιστατικό και από τη Ζάκυνθο γιατί όλες οι μονάδες στο δρόμο από την Ζάκυνθο μέχρι εδώ ήταν κατειλημμένες» τόνισε ο υπεύθυνος κλινικής Covid του νοσοκομείου Κορίνθου Δημήτρης Γράσσος.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, Κωνσταντίνος Στόκκος σημείωσε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική. «Όλα τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα. Βοήθεια δεν υπάρχει, παρά τις εκκλήσεις μας» τόνισε ο κ. Στόκκος, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί είναι εξουθενωμένοι.

«Κάθε εισαγωγή που κάνουμε στο νοσοκομείο, έχει πίσω του μια οικογενειακή ιστορία. Και αυτήν την αναλαμβάνουμε εμείς» σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης.

«Τα νέα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας. Και όταν αυτά τα παιδιά μπαίνουν στην εντατική, τότε η κοινωνία έχει πρόβλημα» κατέληξε ο Κωνσταντίνος Στόκκος.