Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη έξαρση.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, στη χθεσινή εφημερία του Αττικού νοσοκομείου «έγινε της κολάσεως», με ρεκόρ ράντζων.
Προσήλθαν περί τα 800 περιστατικά στην εφημερία και έγιναν περί τις 220 εισαγωγές εκ των οποίων οι 30 ασθενείς με κορωνοϊό. Στη ΜΕΘ κορωνοϊού 23 κλινών οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 20. Αναπτύχθηκαν 125 ράντζα, σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πανελλήνιο ρεκόρ. Γέμισαν οι διάδρομοι και χρησιμοποιήθηκαν και όλα τα φορεία. Δεν είχαν μετά οι τραυματιοφορείς φορεία να μεταφέρουν ασθενείς, προσθέτει.
Αναρωτώμενος γιατί συμβαίνει αυτό, εξηγεί πως «τα νοσοκομεία λόγω αυξημένης διασποράς του κορωνοϊού δεσμεύουν συνεχώς κλινικές για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού. Έτσι δεν υπάρχουν κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών άλλων παθήσεων που αυξάνονται συνεχώς λόγω της άρσης των περιορισμών. Επίσης άλλος σοβαρός λόγος είναι η νοσηρότητα που διαμορφώθηκε δύο χρόνια τώρα από φόβο να επισκεφθούν οι πολίτες υγειονομικές μονάδες και αναστολή υπηρεσιών υγείας λόγω προσαρμογής των νοσοκομείων αντιμετώπισης περιστατικών κορωνοϊού. Επίσης το λουκέτο στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής το 2014 και σε άλλα που αποφόρτιζαν το μεγάλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία».
«Φίσκα» οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας είναι «φίσκα», ενώ υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός.
Αναφερόμενος στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ο κ. Γιαννάκος σημείωσε πως «χθες υπήρξε μία διένεξη του κ. Τσίπρα με τον κ. Πλεύρη. Είπαν τη μισή αλήθεια. Στο Παπανικολάου λειτουργεί ΜΕΘ κορωνοϊού 30 κλινών που είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς σήμερα είναι στα χειρουργεία, χωρίς να έχουν συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Από την επίμαχη ΜΕΘ 18 κλινών για την οποία έγινε λόγος, που είναι από δωρεά, λειτουργούν οι 9 κλίνες ΜΕΘ για γενικά διασωληνωμένα περιστατικά με μόνο τέσσερις γιατρούς.
Δύο εντατικολόγους εκ των οποίων ο ένας με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο και δύο γιατρούς εκ των οποίων επίσης ο ένας από μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο χωρίς ειδίκευση σε ΜΕΘ (χειρουργός και αναισθησιολόγος). Για να ανοίξουν οι υπόλοιπες 9 κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται γιατροί τουλάχιστον 5 εντατικολόγοι και νοσηλευτές που δεν υπάρχουν. Γι’αυτό λένε ότι θα μετακινήσουν άμεσα γιατρούς από Αθήνα για να ανοίξουν τις υπόλοιπες 9 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές. Ως εκ τούτων ούτε αυτό που είπε ο κος Τσίπρας ισχύει ότι δεν λειτουργούν οι 18 κλίνες, ούτε αυτό που είπε ο κος Πλεύρης ότι λειτουργούν οι 18 κλίνες. Μόνο οι 9 λειτουργούν με λειψό προσωπικό».
Συνεχίζοντας, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 100 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι όλες γεμάτες, ενώ υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής. Πάνω από 70% των ασθενών καταλήγουν εκτός ΜΕΘ, κυρίως ηλικιωμένοι, ενώ όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια για εισαγωγή στις ΜΕΘ. Τον περασμένο χειμώνα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν 193 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού και τώρα 100, λόγω αναστολών εργασίας χωρίς να έχουν αναπληρωθεί.
Ειδικότερα, η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτη και δύο διασωληνωμένοι βρίσκονται σε θαλάμους. Η ΜΕΘ 30 κλινών του Παπανικολάου επίσης γεμάτη και 4 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία βρίσκονται σε λίστα αναμονής.
Στο Ιπποκράτειο η ΜΕΘ 15 κλινών γεμάτη και 4 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Στο Παπαγεωργίου η ΜΕΘ 25 κλινών γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 34 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού όλες γεμάτες (Σέρρες 9, Γιαννιτσά 8, Κατερίνη 5, Βέροια 7, Χαλκιδική 5).
Μάλιστα στη Χαλκιδική ένας διασωληνωμένος ασθενής είναι εκτός ΜΕΘ. Στη Δυτική Μακεδονία γεμάτες οι 11 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού (Πτολεμαΐδα 6, Κοζάνη 5).
«Στον πόλεμο επιστρατεύεις τους πάντες. Δεν μπορεί να αφήνεις 7.000 υγειονομικούς σε αναστολή και να κινδυνεύουν ασθενείς. Με δύο rapid test την εβδομάδα επιστρέφουν με ασφάλεια στη πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου. Συνέβη με 800 συναδέλφους που απαλλάχθηκαν του εμβολιασμού από τις αρμόδιες επιτροπές», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.