Νέα καθημερινότητα για ανεμβολίαστους - Πώς εισέρχονται σε δημ. υπηρεσίες & τράπεζες

Η αρχή έγινε ήδη από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα, με τους πολίτες να παίρνουν μία πρώτη «γεύση», με σαρωτικούς ελέγχους και πλήθος προστίμων σε καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, εστίαση, κομμωτήρια, κλπ.

Σε νέα δεδομένα θα πρέπει να προσαρμοστούν και από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες, καθώς βάσει νέων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, η είσοδός τους και σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως και σε τράπεζες θα πραγματοποιείται μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test) θα γίνονται από σήμερα και έως τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 οι συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες ύστερα από τα νέα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ειδικότερα για το δημόσιο προβλέπεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών).
  • Εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
  • Εξαιρούνται από την εφαρμογή των παραπάνω οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβαση σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχεται αναβολή.

Στις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή
  • Εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test) Covid-19. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
  • Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).
  • Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές.

Έτσι, από σήμερα οι ανεμβολίαστοι που θέλουν να εξυπηρετηθούν τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες, όσο και στα υποκαταστήματα των τραπεζών, θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ κορωνοϊού -PCR ή rapid test, μαζί με το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, διαφορετικά δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο χώρο.

Θυμίζουμε, ότι για τους εμβολιασμένους πολίτες αρκεί η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για οποιαδήποτε δραστηριότητα, συνοδευόμενο βεβαίως από την αστυνομική τους ταυτότητα, ή άλλο νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσόμενων.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.
  • Η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με μοριακό (PCR) ή rapid test.
  • Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα.

Επίσης, με self test τελευταίου 24ωρου, θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.