Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Νέες συλλήψεις για πορνογραφία ανηλίκων

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, κακουργηματικού χαρακτήρα, για πορνογραφία ανηλίκων σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε βάρος δύο ανδρών-Ελλήνων.

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από διαδικτυακή έρευνα σε κανάλι διαδικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας, εντοπίστηκαν, εντός της ελληνικής επικράτειας, και διαπιστώθηκε ότι, κάνοντας χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών ελληνικών παρόχων επικοινωνίας, κατείχαν και διαμοίραζαν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Ενημερώθηκε σχετικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και από περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δύο εμπλεκομένων και προέκυψε ο τόπος κατοικίας τους.

Κατόπιν αυτών, κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν έρευνες στα σπίτια τους, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτα sim και πέντε εσωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια, εντοπίστηκε πλήθος αρχείων (φωτογραφίες και βίντεο) με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων και ως εκ τούτου και οι δύο συνελήφθησαν.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση, ενώ οι δύο συλληφθέντες με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους δικογραφίες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Με την ευκαιρία, η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Με e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.