Μ. Γκάγκα: Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν, 36 παιδιά νοσηλεύονται - Το χάπι όταν έρθει θα είναι σε λίγες ποσότητες

Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν από επιπλοκές της COVID-19 το τελευταίο διάστημα, ενώ 36 παιδιά -ανάμεσά τους και ένα μωρό 2,5 μηνών- νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τις τελευταίες ημέρες έφυγαν από τη ζωή ασθενείς ηλικίας 39 και 27 ετών, ενώ τόνισε πως και αρκετές έγκυες νοσηλεύονται διασωληνωμένες. Η κα. Γκάγκα απήυθυνε έκκληση σε όσες γυναίκες εγκυμονούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

«Πέρυσι που ανέβαιναν τα κρούσματα και είχαν ληφθεί οριζόντια μέτρα διαπιστώθηκε ότι η αύξηση συνεχιζόταν. Ο λόγος ήταν ότι δεν τηρούνται όπως θα έπρεπε τα μέτρα προστασίας», είπε η υπουργός.

Διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας

Την ίδια ώρα, διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας μέσα σε μόλις έναν μήνα, από το 1,09 στο 1,91, με τον κυλιόμενο αριθμό των τεστ να είναι σταθερός.

Αναφερόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα της επικράτειας, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε τα εξής:

  • Υπάρχουν 35.000 ενεργά κρούσματα.
  • Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. –Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές.
  • Παρατηρείται αύξηση και στους εργασιακούς χώρους.
  • Δεν έχουμε δει αυξήσεις στα σχολεία και στους μαθητές.
  • Το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά, είναι στο 25%.
  • Δεν έχουμε παρατηρήσει αυξήσεις κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 ετών, καθώς έχουν λειτουργήσει τα μέτρα προστασίας και το self testing.
  • Σήμερα, 8 σχολικά τμήματα σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά. Η ενδοσχολική διασπορά δεν είναι μεγάλη.
  • Τις τελευταίες δέκα μέρες έχουμε μικρή, αλλά σταθερή αύξηση νέων ραντεβού για εμβολιασμούς.
  • Η μείωση στα αντισώματα από το εμβόλιο, με το πέρασμα του χρόνου, δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση την αξία του εμβολιασμού.
  • Δεν ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι εορτασμοί για την αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι και ο καιρός.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε τα εξής:

  • Παγκόσμια έχουμε πάνω από 248 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 5 εκατ. θανάτους.
  • Η επιδημία στην Ευρώπη, επιδεινώνεται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, με 22.600 θανάτους την τελευταία εβδομάδα.
  • Είχαμε επιδείνωση σε 31 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες.
  • Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα είχαμε αύξηση 35% στα κρούσματα, 19% στους θανάτους και 15% στις εισαγωγές σε ΜΕΘ.

 

Νέο χάπι

Αναφερόμενη στο νέο χάπι έναντι του κορωνοϊού τόνισε ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στο νέο φάρμακο γιατί η παραγωγή του δεν θα είναι μεγάλη. Θα το προμηθευθούμε όταν πάρει έγκριση, αλλά αναλογικά θα είναι λίγη η ποσότητα. Καλύτερο όπλο είναι ο εμβολιασμός.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παρουσίασε στοιχεία από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της επικράτειας, κυρώις της Βόρειας Ελλάδας με την πλειονότητα των διασωληνωμένων να είναι ανεμβολίαστοι.

Κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο

Η κα. Γκάγα σχετικά με τις κλίνες, «επειδή ακούγονται πολλά – είπε – δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.621 ανά ημέρα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Παπαυεαγγέλου: Σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% είπε με τη σειρά της η κ. Παπαευαγγέλου ενώ ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από το 1,1 σε 1,96.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 35% τις τελευταίες εβδομάδες, σημείωσε επίσης.

Εντυπωσιακή είναι η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά, είπε ακόμα.

Συμφωνούμε με το αυξημένο testing που συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση μειώνοντας τη διασπορά του κορωνοϊού, είπε, ενώ σημείωσε πως χάσαμε την ευκαιρία να περιορίσουμε τον κορωνοϊό μετά τις διακοπές. Για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη είπε ότι είναι ασφαλής και απαραίτητος.

Για την αναμνηστική δόση είπε ότι αυξάνει το επίπεδο των αντισωμάτων και ότι μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο σοβαρής νόσου. Προτρέπουμε τους πολίτες να μην ολιγορήσουν και να προσέλθουν για την τρίτη δόση στα εμβολιαστικά κέντρα είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Παρατηρείται 19% αύξηση στους θανάτους και 35% στις διαγνώσεις, και 15% στις εισαγωγές σε ΜΕΘ είπε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση ειδικά στους ηλικιωμένους για εμβολιασμό, ενώ σημείωσε πως έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα 63 εκατομμύρια self test, τα οποία χρησιμοποίησαν 4,8 εκατομμύρια πολίτες και προέκυψαν 141.000 θετικές διαγνώσεις.

Να σημειωθεί ότι η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.