Γέμισαν οι ΜΕΘ στη β. Ελλάδα - Στοιχεία για 24 νοσοκομεία - Πληθώρα ανεμβολίαστων

Υπό μια πραγματική πολιορκία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, που κατακλύζονται από περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό -οι περισσότεροι εξ αυτών ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη -που χθες εφημέρευε- εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορωνοϊό και η μονάδα έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη. Σε κάθε εφημερία παρατηρείται αύξηση κατά 20% στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

«Η ΜΕΘ 15 κλινών του Ιπποκράτειου είναι γεμάτη και υπάρχουν πέντε διασωληνωμένοι προσωρινά στα χειρουργεία και σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Και πού να πάνε; Η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ είναι ήδη γεμάτη και έχουν 6 διασωληνωμένους σε θαλάμους» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

«Στέρεψαν» οι ΜΕΘ των νοσοκομείων

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο υπάρχουν τα εξής στοιχεία για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα:

  • Παπαγεωργίου: 23 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Πέντε διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ.
  • Παπανικολάου: 30 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες.
  • Άγιος Παύλος: Άνοιξαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό και γέμισαν άμεσα.
  • Άγιος Δημήτριος: Γεμάτες 7 κλίνες ΜΕΘ.
  • Κατερίνη: Γεμάτες 4 κλίνες ΜΕΘ.
  • Γιαννιτσά: Γεμάτες 8 κλίνες ΜΕΘ
  • Σέρρες: Γεμάτες 7 κλίνες ΜΕΘ
  • Βέροια: Γεμάτες 6 κλίνες ΜΕΘ
  • Χαλκιδική: Γεμάτες 5 κλίνες ΜΕΘ. Διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, έχουν γεμίσει οι 8 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, οι 44 κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων Βόλου και Λάρισας (δυο μονάδες), ενώ υπάρχουν τρεις κενές κλίνες στο νοσοκομείο Τρικάλων. Γεμάτες είναι και 18 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας.

Είναι 9 στους 10 οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννάκης, στη χώρα λειτουργούν συνολικά 530 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού και το βράδυ της Τετάρτης ήταν γεμάτες οι 432 (κενές 98).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης νοσηλεύονται 296 ανεμβολίαστοι και 109 εμβολιασμένοι. Στις ΜΕΘ 9 στους 10 (91%) είναι ανεμβολίαστοι.

Γενικά στην Ελλάδα, βάσει των χθεσινών στοιχείων, από τους 431 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, οι 363 (84.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.