Αυστηροί έλεγχοι από το Σάββατο για τα μέτρα - Στιγματισμός των επιχειρήσεων-παραβατών

Από τους τρεις βασικούς πυλώνες της στρατηγικής, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι η πιστή τήρηση των μέτρων και οι αυστηροί έλεγχοι για την τήρησή τους.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021  και τίθενται σε ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου, καθώς η χώρα εισέρχεται στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, με ρεκόρ κρουσμάτων την Τρίτη (6.730) και 6.150 μολύνσεις χθες Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων από το ερχόμενο Σάββατο θα εντατικοποιηθούν και τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα αυξηθούν.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του κρίσιμου κατά την κυβέρνηση μέτρου της εντατικοποίησης των ελέγχων.

8.000 αστυνομικοί στους δρόμους από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους από το προσεχές Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων.

Επιπλέον, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Στο στόχαστρο αυστηρών ελέγχων η νυχτερινή διασκέδαση, το λιανεμπόριο και η εστίαση

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν αρχικά η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι αρμόδιοι έχουν στα χέρια τους μια λίστα 50 πρώτων στόχων, επιχειρήσεων δηλαδή που στο παρελθόν υπέπεσαν σε παραβάσεις αναφορικά με την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Αυστηροί θα είναι όμως και οι έλεγχοι σε καταστηματάρχες που χρησιμοποιούν νάιλον σε ανοικτούς χώρους προκειμένου να λειτουργούν ως μεικτοί, δηλαδή ως μέρη όπου επιτρέπονται και ανεμβολίαστοι.

Ποιες επιχειρήσεις θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα»

Τέλος, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η μαύρη λίστα των επιχειρήσεων, μια πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται οι παραβάτες των μέτρων για την πανδημία.

Με αυτό τον τρόπο, πέραν του προστίμου που θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και της αναστολής λειτουργίας ως και 15 ημέρες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα βρίσκονται αντιμέτωποι και με το… στίγμα του παραβάτη.