Έρχονται μέτρα - Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μετά το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν αφήνει το ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021, στην Ελλάδα, τα οποία ανήλθαν σε 5.449, με 52 θανάτους και 430 διασωληνωμένους.

Η πανδημία έχει επανακάμψει με μεγαλύτερη ένταση στη χώρα και έχει σημάνει συναγερμός σε κυβέρνηση και ειδικούς. Το ΕΣΥ ήδη βρίσκεται υπό πίεση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.

«Κλειδώνουν» τα μέτρα- Υπό τον πρωθυπουργό η σημερινή σύσκεψη

Το πλαίσιο των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ είναι ξεκάθαρο ότι δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενάμιση μήνα από την στιγμή που τέθηκαν σε ισχύ και πλέον η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε προσαρμογές που κρίνονται πλέον αναγκαίες και οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς.

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη θες Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021,  έγινε η καταγραφή των δεδομένων και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις με τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής ειδικών, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, σε νέα σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιστρέφει από την Γλασκώβη.

«Όχι» σε νέο lockdown

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αποκλείει νέα lockdown και πάγωμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να ανταποκριθεί στην πίεση το ΕΣΥ και η πλειοψηφία των πολιτών που έχει εμβολιαστεί δεν θα στερηθούν ξανά τις ελευθερίες τους.

Σε τρεις άξονες η κυβερνητική δράση

Η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες. Αρχικά, η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσέλκυση ιδιωτών γιατρών, μέσω των κινήτρων που περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης. Παράλληλα, θα γίνει αναδιάρθρωση του προσωπικού από κέντρα υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να καλυφθούν θέσεις σε νοσοκομεία που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση αυτή τη στιγμή και αφορά κυρίως την Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, όπου κρίνεται αναγκαίο θα υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να μην γίνει ξανά το ΕΣΥ αποκλειστικά για covid περιστατικά.

Δεύτερη στόχευση είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο των εμβολιασμών. Δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι θα μεταπειστούν όσοι αρνούνται μέχρι σήμερα να εμβολιαστούν, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι η πολιτεία οφείλει να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης, ειδικά για όσους έχει περάσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Η επιτάχυνση της αναμνηστικής δόσης θεωρείται κρίσιμη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι εμβολιασμένοι καταλήγουν στο νοσοκομείο έχουν ξεπεράσει τους έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ο τρίτος άξονας αφορά τα νέα μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι «οι προσαρμογές αυτές δεν μπορεί παρά να αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους». Εδώ, η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους και αύξηση των υποχρεωτικών τεστ στα οποία υποβάλλονται για την εργασία τους. Στο τραπέζι, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση, είναι και ο αποκλεισμός από περισσότερες δραστηριότητες. Αυτό θα γίνει με μείωση των μεικτών χώρων που λειτουργούν σήμερα, όπως είναι τα θέατρα και οι κινηματογράφοι.

 

Διαβάστε ακόμα: Θωμαΐδης: Μπορεί να φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα – Να εξετάσουμε τοπικά lockdown

και

Φόβοι για 6.000 κρούσματα σήμερα – Σε συναγερμό κυβέρνηση & υγειονομικές αρχές