Νέα «χαστούκι» Mπάιντεν σε Ερντογάν: «Θα συνεχίσω να μιλάω για ανθρώπινα δικαιώματα, αυτός είμαι εγώ»

Νέο «χαστούκι» δίνει ο Λευκός Οίκος και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τη χθεσινή τους συνάντησή στη Ρώμη στο περιθώριο της Συνόδου G20.

«Η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων. Και ναι, κάλυψε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», επιβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, σημειώνοντας ότι αυτό που είπε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι ότι «θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στηρίζουν από την αρχή». Ο Σάλιβαν χαρακτήρισε ωστόσο« εποικοδομητική και άμεση» τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.

«Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία. Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους», τόνισε.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία  διέψευδε τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς ξεκαθάριζε ότι ο Τζο Μπάιντεν έθεσε στη Ρώμη το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που αρχικά είχε πει ότι δε συζητήθηκε η Ανατολική Μεσόγειος στη Ρώμη, υπαναχώρησε, και είπε συμφώνησε να συνεργαστούν στην περιοχή, ωστόσο έκανε πως δεν άκουσε τα λεχθέντα του Μπάιντεν για ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η έγκριση για τα μαχητικά F-16 στην Τουρκία χρειάζεται να περάσει από το Κογκρέσο, και η σχετική διαδικασία θα ακολουθηθεί όπως προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία. Αναφορικά με τους S-400 της Τουρκίας, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι αποτελούν πρόβλημα ευρύτερα για τις αμυντικές σχέσεις των δυο χωρών, κι όχι μόνο για το Κογκρέσο.