«Καμπανάκι» από πρύτανη ΑΠΘ για κορωνοϊό: Είμαστε σε συναγερμό - Οι ασυμπτωματικοί μπορεί να είναι και πενταπλάσιοι

Την προειδοποίηση ότι «είμαστε σε σημείο συναγερμού» αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, απηύθυνε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι η διασπορά του ιού είναι τέτοια που οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να είναι ακόμη και πενταπλάσιοι από τους συμπτωματικούς.

«Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 26ης Οκτωβρίου» επεσήμανε ο πρύτανης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου. Παράλληλα, εκτίμησε δε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ.

«Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται» δήλωσε ο πρύτανης.

«Σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά»επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι «ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο». «Πρέπει και μπορούμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα ενόψει αύξησης της διασποράς του ιού

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις ‘κόκκινες’ περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορούν αρχικά τις περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.