Δυνατότητα επιλογής στο emvolio.gr - Πώς επιλέγουμε ποιο εμβόλιο θα κάνουμε

Μια πολύ σημαντική αλλαγή έρχεται από σήμερα Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr όπου οι πολίτες κλείνουν τα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Πλέον δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο θα αναγράφονται και οι εμπορικές ονομασίες των εμβολίων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.

Σχετικές ανακοινώσεις είχε κάνει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς την περασμένη Τρίτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους. Συνεπώς, από σήμερα δίπλα από κάθε κέντρο θα εμφανίζεται και το είδος του εμβολίου, έτσι ώστε οι πολίτες να επιλέγουν ποιο επιθυμούν να τους χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έλαβαν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.

Η συγκεκριμένη αλλαγή έρχεται σε συνέχεια των νέων επιστημονικών δεδομένων αναφορικά με το συνδυασμό των εμβολίων, ενώ ακολουθεί την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για μικτό ή ετερόλογο σχήμα εμβολιασμού (Mix n’ match).

Δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο για τους εμβολιασμένους με Johnson & Johnson

Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δεύτερη δόση, αναμνηστική δόση του εμβολίου για όσους είχαν εμβολιαστεί κατά της covid-19 με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από τις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τη 2η δόση όσων έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson. Βασική προϋπόθεση για τη λήψη β’ δόσης είναι οι πολίτες να έχουν συμπληρώσει 2 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με την πρώτη δόση.

Όπως έχει εξηγήσει ο κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση Johnson & Johnson, θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, είτε με mRNA εμβόλια, αρχίζοντας με το σκεύασμα της Pfizer, ενώ αργότερα θα ενταχθεί και αυτό της Moderna.

Διαβάστε σχετικά και για την Μείξη Εμβολίων: Πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός εμβολίων – Τι δείχνουν οι μελέτες