H Αθήνα τίμησε την 28η Οκτωβρίου – Εντυπωσιακή μαθητική παρέλαση

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με τους μαθητές να παρελαύνουν ξανά έπειτα από δύο χρόνια. Στην παρέλαση συμμετείχαν τα 235 σχολεία της Α’ Αθηνών, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Την παρέλαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, μεταξύ των οποίων η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Τιμούμε τον μεγάλο αγώνα των προγόνων μας κατά του φασισμού και του ναζισμού και όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας, ώστε να ζούμε σήμερα ελεύθεροι», επισήμανε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας.

Δήλωσε περήφανη για τους μαθητές και τις μαθήτριες που παρέλασαν, ενώ ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι «διδάσκουν το παρελθόν, για να έχουν τα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον».

Νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

«Η 28η Οκτωβρίου σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας κι ομοψυχίας για τον Ελληνισμό», το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

«Ημέρα μνήμης για όσους πολέμησαν για την Ελευθερία της Ελλάδας. Υπερήφανοι πάντα για τις ιστορικές επιλογές της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Αταλάντευτη η η αποφασιστικότητά μας έναντι κάθε επιβουλέα» το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. «Απαράμιλλο το ΟΧΙ του ‘40. Διαχρονικό το “Πνεύμα του Μετώπου. Νυν υπέρ πάντων ο αγών», καταλήγει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο μήνυμα του την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι όσοι παρακολούθησαν την παρέλαση έπρεπε να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι σε ισχύ στο Δήμο της Αθήνας αλλά και στους δήμους της νότιας Αττικής λόγω της διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Βασ. Σοφίας, και η αρχή της Συγγρού. Επίσης από τις 6 το πρωί κλειστή είναι και η Μητροπόλεως.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν και στο κέντρο του Πειραιά από τις 9:00 μέχρι τις 14:00 καθώς και σε κεντρικά σημεία δήμων της Αττικής όπου θα πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τροχαίας

Στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά, η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους, θα διακοπεί ως εξής:

Στον Δήμο Αθηναίων (κεντρική παρέλαση), από τις 09:00 έως το τέλος της παρέλασης,

* στη Λεωφόρο Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό·

* στην Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό·

* στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό·

* στη Λεωφόρο Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου·

* στην Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Στον Δήμο Αθηναίων [Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών (Δοξολογία)], από τις 06:00 έως το τέλος των εκδηλώσεων:

* στη Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Στη Λεωφόρο Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στον Δήμο Πειραιά, από τις 09:00 έως τις 14:00:

* Στην 34ου Πεζικού Συντάγματος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου.

* Στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στους δρόμους που θα γίνουν οι παρελάσεις και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Τροποποιήσεις και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Κλειστοί από τις 8:00 οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και ΦΙΞ από όπου οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση. Επίσης, τα δρομολόγια του Τραμ από τις 8:00 έως τη λήξη της παρέλασης θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση Φίξ.

Μεταβολές θα υπάρξουν από τις 9:00 έως και το τέλος της παρέλασης, στα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και από τα κέντρα άλλων δήμων.

Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ενώ αστυνομικοί θα επιτηρούν για την σωστή εφαρμογή των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και παράλληλα, θα επιβάλλουν πρόστιμα για συνωστισμό.