28η Οκτωβρίου: Πού και πώς θα γίνουν παρελάσεις εν μέσω πανδημίας - Ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων

Σήμερα, 28 Οκτωβρίου, στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς η μαθητική ακυρώθηκε λόγω εθνικού πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σε αυτή θα συμμετάσχουν μόνο στρατιωτικά τμήματα, ενώ η διάρκειά της θα είναι μία ώρα.

Στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές της χώρας, θα πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις.

Τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα στις παρελάσεις και εδώ και μέρες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για αύξηση των μολύνσεων καθώς θα είναι συγκεντρωμένος πολύς κόσμος.

Σε ποιες περιοχές δεν γίνονται παρελάσεις λόγω αυξημένων κρουσμάτων Covid 19
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
Σημειώνεται πως ακυρώθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος) λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρει:

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».

Σέρρες

Την ίδια στιγμή, μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες σχολικών μονάδων και πολιτιστικών συλλόγων θα μετάσχουν, μαζί με τα στρατιωτικά τμήματα, στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου στο νομό Σερρών.

Αποτιμώντας την επιδημιολογική κατάσταση στο νομό Σερρών, οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη διεξαγωγή των παρελάσεων ως προς το σκέλος της συμμετοχής μαθητών αλλά και εκπροσώπων συλλόγων και οργανώσεων.

Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τη συμμετοχή των στρατιωτικών τμημάτων που θα παρελάσουν κανονικά.

Κιλκίς

Τη ματαίωση των παρελάσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο νομό Κιλκίς, αποφάσισαν, ομόφωνα, οι φορείς που συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Βεργίδης.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, σε μια περίοδο κατά την οποία το επιδημιολογικό φορτίο στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς είναι ιδιαίτερα αυξημένο και τα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά σε υψηλό αριθμό, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η Αντιπεριφέρεια, σε σχετική ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι αύριο θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς, οι επιμνημόσυνες δεήσεις και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα (κατά την οποία θα παραστούν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων), με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Πέλλα, Ημαθία και Πιερία

Τις προηγούμενες ημέρες και η Πέλλα, η Ημαθία και η Πιερία έβαλαν «μπλόκο» στις μαθητικές παρελάσεις λόγω της πανδημίας.

Τα κρούσματα στην Πέλλα είναι καθημερινά σε τριψήφιο αριθμό, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, να μην διεξαχθούν παρελάσεις στο νομό για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η αύξηση των νοσούντων από κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα είχε οδηγήσει τις προηγούμενες ημέρες στην απόφαση να μη διεξαχθούν παρελάσεις στην Ημαθία.

Αναστολή παρελάσεων ισχύει επίσης και στην Πιερία όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Θεσσαλία

Εξάλλου, την ματαίωση όλων των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλία λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της περιφέρειας σε συνδυασμό με την υφιστάμενη πίεση στα νοσοκομεία, αποφάσισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων.

Σήμερα, Πέμπτη 28η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες Δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Όπως μεταδίδει το larissanet.gr, η απόφαση ελήφθη λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα Νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.

Τι ισχύει με τις μάσκες

Σημειώνεται ότι οι παρελάσεις, στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν, θα γίνουν υπό αυστηρά μέτρα.

Σε οδηγία του το υπουργείο Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι».

Κορωνοϊός – Λουρίδα: Ορθώς ακυρώθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις

Έντονη ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα, συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα
Η ανησυχία είναι ακόμη πιο έντονη για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν γεμάτες.

Σε περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, το υπουργείο Υγείας επεκτείνει τη συνεργασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα.

Χτες υπογράφηκε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και στη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non-Covid ασθενείς.

«Μόνο σε τοπικό επίπεδο νέα περιοριστικά μέτρα»

«Κοινωνία και οικονομία δεν θα ξανακλείσουν» διαμηνύει σταθερά η κυβέρνηση σε ότι αφορά το ενδεχόμενο νέου lockdown, σημειώνοντας ότι στοχευμένα μέτρα θα υπάρξουν μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπου κρίνεται αναγκαίο.

«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει να πάρει πίσω κάποιες από τις ελευθερίες. Θα είχαμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Θα είχαμε μεγάλο φρένο έτσι στον εμβολιασμό, κι εμείς θέλουμε να βάλουμε γκάζι» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «ο ανεμβολίαστος πολίτης που έχει επιφυλάξεις, θα πρέπει να βλέπει πλέον ότι είμαστε σε μια φάση που ή θα εμβολιαστεί ή θα νοσήσει».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα – Πειραιά

Λόγω διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σήμερα θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους Δήμους του Νότια Αττικής έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τη αστυνομία, θα υπάρχει σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ώρα 08.00΄ και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης αυτών από ώρα 06.00΄, ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

Ειδικότερα στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά, η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους, θα διακοπεί ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (Κεντρική Παρέλαση), από ώρα 09.00΄ μέχρι το πέρας της παρέλασης:

Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ [Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών (Δοξολογία)], από ώρα 06.00΄ μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων:

Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, από ώρα 09.00΄μέχρι 14.00΄:

34ου Πεζικού Συντάγματος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου.
Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας.
Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στους δρόμους που θα γίνουν οι παρελάσεις και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, λόγω της μαθητικής παρέλασης.

Πιο αναλυτικά, κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός Σύνταγμα του Μετρό την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου από τις 8:00 μέχρι και τη λήξη της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας, με εντολή της αστυνομίας. Οι συρμοί θα διέρχονται από το σταθμό χωρίς στάση.

Το Τραμ θα τερματίζει στη στάση Φιξ από τις 8:00 π.μ. ως τη λήξη της παρέλασης.

Από τις 9:00 π.μ. έως και το τέλος της παρέλασης, θα επέλθουν μεταβολές και καθυστερήσεις δρομολογίων Λεωφορείων και Τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας αλλά και από τα κέντρα άλλων δήμων.

Τα δρομολόγια της γραμμής Χ95 θα εκτελούνται μέχρι το σταθμό Μετρό Κατεχάκη από τις 9:00 π.μ. ενώ θα διακοπούν τα δρομολόγια των γραμμών 591 και 527 μεταξύ 12:00 – 13:30.