Γιορτάζει τον Πολιούχο της, η Θεσσαλονίκη - Πλήθος πιστών στο προσκύνημα (Video)

Συρροή πιστών  σήμερα,  για δεύτερη ημέρα στον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει τον Πολιούχο της,  καθώς μεγάλος αριθμός εισέρχεται στο εσωτερικό του ιερού ναού για το αρχιερατικό συλλείτουργο.

Παρά τη μεγάλη διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη -μόλις χθες καταγράφηκαν 623 κρούσματα- και τις ισχυρές υγειονομικές συστάσεις της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας, καθώς και της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, η πλειονότητα των πιστών, σύμφωνα με το thesstoday, δεν φοράει μάσκα και δεν τηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, η Ελληνική Αστυνομία δεν διενεργεί ελέγχους μετά τις αντιδράσεις των ιερέων.

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός για τον Άγιο Δημήτριο -Πιστοί προσκυνούσαν χωρίς  μάσκα [εικόνες & βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η Θεία Λειτουργία, ενώ η επίσημη δοξολογία είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 το πρωί, παρουσία πιστών -σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Πέριξ του ιερού ναού η παρουσία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας -όπως τη Δευτέρα έτσι και σήμερα- είναι αρκετά έντονη, σε μια προσπάθεια αποτροπής των περσινών εικόνων που σημάδεψαν το εορταστικό τριήμερο και οδήγησαν στον «μαύρο» Νοέμβριο της Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ούτε στις εισόδους ούτε εντός του ιερού ναού βρίσκονται δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, με συνέπεια την ανεξέλεγκτη συρροή πιστών, η πλειονότητα των οποίων δεν φορά μάσκα και ασπάζεται τις εικόνες. Επίσης σχεδόν κανένας από τους ιερείς δεν φορά μάσκα, ενώ όπως φαίνεται και σε video αρκετοί είναι οι πιστοί που ασπάζονται τις εικόνες.

Φόβοι έξαρσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, όπως το 2020

Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη Θεσσαλονίκη λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην περιοχή, αλλά και της σημερινής γιορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου, καθώς οι περσινοί εορτασμοί συνδέθηκαν με την έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Ήδη, άλλωστε, οι αριθμοί της πανδημίας είναι ανησυχητικοί και παραπέμπουν σε έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς χθες η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης κατέγραψε 623 νέες μολύνσεις, σε μία ημέρα μάλιστα που αριθμός των τεστ ήταν σχετικά περιορισμένος. Πλέον, η Θεσσαλονίκη καταγράφει σταθερά κατά μέσο όρο 458 διαγνώσεις την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας.

Θεσσαλονίκη: Οι παρελάσεις, ο Άγιος Δημήριος και η αυτοδιάψευση της  Μητρόπολης

Το δεύτερο στοιχείο που επίσης εγείρει ανησυχίες, μετά από τον αριθμό των κρουσμάτων,  αφορά στον αριθμό των θανάτων καθώς χθες Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και πριν από την τακτική  ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό τις τελευταίες 52 ημέρες σε 14 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ, ανήλθε στους 340 από τους οποίους οι 299 ήταν ανεμβολίαστοι.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την 4η ΥΠΕ, εκ των 340 θανόντων από Covid-19 κατά το διάστημα από 12 Σεπτεμβρίου έως 24 Οκτωβρίου 2021, ποσοστό 88% ήταν ανεμβολίαστοι και μόνο το 12% εμβολιασμένοι.