Β. Παπαευαγγέλου: Η κατάσταση στη Β. Ελλάδα θυμίζει την εποχή προ εμβολιασμού

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η υπουργός Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι σήμερα είχαμε πάλι αρκετά κρούσματα σε αρκετούς νομούς. Από τους 73 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, οι 70 είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, από τους 22 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες COVID-19, οι 18 είναι ανεμβολίαστοι.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

-η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα θυμίζει εποχές προ εμβολιασμού
-το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις δυο τελευταίες εβδομάδες και είναι αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
-σημαντική αύξηση παρατηρείται σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, ενώ αύξηση καταγράφετα σε Αρκαδία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.
-τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν κατά 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια έφτασε στο 1,6.
-παρατηρείται πια αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα με σημαντική αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε Ξάνθη και Δράμα.
-όσοι παρακολουθήσουν τις παρελάσεις πρέπει να φορούν μάσκα.
-οι ιώσεις που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα προμηνύουν δύσκολο χειμώνα.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στην Ευρώπη, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 είχαν επιδείνωση. Στην Ελλάδα, είχαμε αύξηση – 17% – στις διαγνώσεις νέων κρουσμάτων για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Η πίεση στο ΕΣΥ, είπε ότι είναι σχετικά αυξημένη, με προοπτικές επιδείνωσης.