Μητέρα Ζακ Κωστόπουλου: Θα μπορούσαν να τον συλλάβουν και όχι να τον στείλουν στον υγρό τάφο

Με σπαρακτικά λόγια για το θάνατο του γιου της, Ζακ Κωστόπουλου, εκλιπαρώντας ταυτόχρονα δικαστές και ενόρκους να αποδώσουν δικαιοσύνη για «το μίσος που δέχθηκε» το παιδί της χωρίς να γνωρίζει το λόγο μίλησε η μητέρα του 33χρονου.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουν τη σύλληψή του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μάθαινα κι εγώ γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας…», κατέθεσε η Ελένη Κωστοπούλου, η γυναίκα που το 2018 είδε μέσα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν το ένα από τα τρία της παιδιά να λιντσάρεται με απίστευτη σκληρότητα:

«Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε τα κοσμήματα και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις τους και δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους.

Η Αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε την κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Η μάρτυρας έκανε λόγο για «ένα έξυπνο παιδί, ήσυχο και πράο» που «αγαπούσε τους συμμαθητές του. Μεγαλώνοντας είχε ασταθή εφηβεία που έψαχνε την ταυτότητα του. Δεν είχα ακούσει κακό λόγο, άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός… Δεν ήταν ένας άνθρωπος που θα χρησιμοποιούσε βία για να ληστέψει: «Ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο, φοβισμένο. Δεν είπαν ποτέ γιατί».