Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης,ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αναμόρφωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Ο εισηγητής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος,αν και επέμεινε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης των λαϊκών αγορών,εξέφρασε τη διαφωνία του με το άρθρο που επιτρέπει στους παραγωγούς να γίνονται έμποροι, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου να ξαναδεί το θέμα.

«Για ταξικό και τοξικό νομοσχέδιο»,έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης,λέγοντας ότι η κυβέρνηση μέσα από μια σειρά ιδεοληψιών και διατάξεων που κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας,διαλύει ένα θεσμό που σύμφωνα με έρευνες, συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. «Εκεί βρήκατε όλους τους παραβάτες;», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Για εξοντωτικά πρόστιμα», μίλησε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας,ενώ ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ,είπε ότι το νομοσχέδιο «αφήνει ορθάνοιχτα τα παράθυρα για ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών, μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Κώστας Μπούμπας,ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να διαταράξουμε την αύρα της λαϊκής αγοράς, μετατρέποντάς την σε εμπορικό κέντρο».Ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25, σχολίασε ότι τα πάντα στο νομοσχέδιο καθορίζονται από τον υπουργό.

Από την πλευρά του,ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε συκοφαντίες τα περί πρόθεσής του να κλείσει τις λαϊκές αγορές, όταν – όπως είπε- ο ίδιος ήταν που έστηνε πάγκους για να πουλήσει τα βιβλία του . «Εμείς τιμούμε τους παραγωγούς, αγαπάμε τους παραγωγούς και θέλουμε να τους ενισχύσουμε», τόνισε,λέγοντας ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών συμφωνούν με το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο διατηρεί αναλλοίωτο το λαϊκό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών ,δεν στρέφεται κατά των παραγωγών και επιχειρεί να αναβαθμίσει το επίπεδο λειτουργίας τους σε συνθήκες αγοράς του 21ου αιώνα. Δεσμεύτηκε μάλιστα, ότι θα αλλάξει τη διάταξη που ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος σε περίπτωση που συμφωνήσουν όλοι οι φορείς που θα κληθούν αύριο προς ακρόαση στην Επιτροπή.

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης, μίλησε για ένα δύσκολο νομοσχέδιο, που κακώς – όπως είπε- ο χαρακτήρας μου που με κάνει να βοηθάω τους ανθρώπους, με οδήγησε να ασχοληθώ. Επίσης, αίσθηση προκάλεσε η φράση του υπουργού, ότι «όταν υπήρξε εισήγηση να κλείσουν οι λαϊκές,εμείς ως υπουργείο μπήκαμε μπροστά στην Επιτροπή των επιδημιολόγων και κρατήσαμε ανοιχτές τις λαϊκές αγορές».