Θεοδωρίδου: Τα παιδιά συμβάλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων

Το ιικό φορτίο του κορωνοϊού των παιδιών δεν είναι μεγαλύτερο αλλά δεν είναι υποδεέστερο των ενηλίκων, δήλωσε τη Δευτέρα το απόγευμα η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σε μια μεγάλη μελέτη σε παιδιά και εφήβους στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, βρέθηκε ότι «ο ιός που βρίσκεται σε εκκρίσεις σε παιδιά και εφήβους είναι ζωντανός ιός», καθώς επίσης ότι το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών. Γι αυτό, τόνισε ότι, υπάρχει ένα «ρεζερβουάρ» για τον ιό σε παιδιά και εφήβους που μπορεί να προκαλέσει νέες μεταλλάξεις.

Η κ. Θεοδωρίδου συνέστησε τον εμβολιασμό για covid και για γρίπη για τα παιδιά και τους εφήβους.
Στη συνέχεια η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην αξιολόγηση από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson ως προς την πρόσθετη δόση. Η θετική γνωμοδότηση από τον FDA εγκρίνει δεύτερη δόση δυο μήνες μετά την πρώτη. Σύμφωνα με μελέτες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, αγγίζει με τη δεύτερη δόση το 90%.

Mία δόση μετά τη νόσηση

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή, συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης μετά τη νόσηση. Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση. Η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και στηρίζεται στα μνημονικά κύτταρα που αναπτύσσονται.

Άτομα που νοσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα στο Κεντάκι.

Η χορήγηση τρίτης δόσης παρέχει υψηλή προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα. Συνεχώς, προστίθενται στοιχεία για τους ευάλωτους, είπε η κα. Θεοδωρίδου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, είπε: «Ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εκατ εμβολιασμούς. Το 62,3% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δοση. Περισσότερο από 6.300.000 πολίτες, έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεπερνώντας το 60%. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες κι άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό».