Τσελέντης για τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Ήταν ο κύριος σεισμός» - Ανησυχία για μεγάλους μετασεισμούς

Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση των 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε σήμερα την Κρήτη αποτελεί τον κύριο σεισμό αλλά και την ανησυχία του για ενδεχόμενους μεγάλους μετασεισμούς, εξέφρασε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Με βάση το ιστορικό της περιοχής φαίνεται κατά ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό, απλώς μπορεί να έχουμε μεγάλους μετασεισμούς», επεσήμανε ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης.

Όπως εξήγησε, παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα στην περιοχή , η οποία ανήκει σε ένα ρήγμα κάθετο στο ελληνικό τόξο το οποίο φτάνει και μέχρι τις ακτές.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για ισχνή μετασεισμική ακολουθία για την ώρα , διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αργότερα μπορεί να εκδηλωθεί έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

«Ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ μπορεί να δώσει θεωρητικά μέχρι και 5,3-5,2 Ρίχτερ, αλλά δεν βλέπω να γίνεται αυτό.Περιμένουμε 10-12 ώρες για να δούμε την εξέλιξη στο φαινόμενο», σημείωσε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει σχέση με εκείνον που ταρακούνησε το Αρκαλοχώρι, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε  ακόμη ότι δεν υπάρχει φόβος για περαιτέρω ενεργοποίηση του ανατολικού σεισμικού τόξου, που εκτείνεται από την Κεφαλονιά ως την Ρόδο.