Μπουρλά: Η Θεσσαλονίκη πήρε την επένδυση της Pfizer με το σπαθί της

«Πολλοί θεωρούν ότι κάνουμε την επένδυση επειδή είμαι Θεσσαλονικιός. Και αυτό ισχύει εν μέρει καθώς γνώριζα τους ανθρώπους της πόλεις και τις δυνατότητες τους. Όμως η Θεσσαλονίκη πήρε την επένδυση με το σπαθί της, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εξαιρετικές επιστημονικές γνώσεις».

Αυτό ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που με την ευκαιρία των εγκαινίων των δύο εγκαταστάσεων της εταιρείας στην πόλη. Παράλληλα, ανέφερε πως μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού, ενώ ήδη η εταιρεία έχει αναλάβει το ρίσκο για νέες επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει παραλάβει τα αποτελέσματα των ερευνών.

Όπως τόνισε ο κ. Μπουρλά, ως προς το προσωπικό που στελεχώνει σήμερα το κέντρο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη το 60% είναι άνθρωποι που ζούσαν στην πόλη, του 15% Έλληνες που ήρθαν για να εργαστούν από άλλες περιοχές της χώρας, το 15% Έλληνες του εξωτερικού που επέστρεψαν στην Ελλάδα και το 10% υπήκοοι άλλων χωρών.

Μάλιστα, προσέθεσε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα βοηθήσουν την οικονομία και τη διεθνή αναγνώριση της πόλης, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους είναι πτυχιούχοι, κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.

«Το δυναμικό που βρήκαμε και η παραγωγικότητά του θα κάνει πολλούς Ολλανδούς και Αμερικάνους να τρίβουν τα μάτια τους και θα φέρει νέες επενδύσεις και από εμάς και από άλλους». Και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα βρούμε τους ανθρώπους που θα χρειαστούμε και θα είναι εξαιρετικά παραγωγικοί».

«Ξεπεράσαμε τα αρχικά μας σχέδια, και τα στελέχη της εταιρείας που έκαναν τις προσλήψεις έμειναν ενθουσιασμένα». Έτσι, από 200 άτομα που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός είμαστε ήδη στα 325 και θα φτάσουμε στα 400 με την ολοκλήρωση των προσλήψεων για το πρώτο κέντρο, ενώ συνολικά, μαζί με το δεύτερο κέντρο που δημιουργεί η εταιρεία θα απασχολεί 700 άτομα σε πολύ λίγους μήνες.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που επικαλέστηκε ο κ. Μπουρλά, το οικονομικό αποτύπωμα των επενδύσεων θα ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας γεγονός που αλλάζει εντελώς το παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη.
Και προσέθεσε πως οι επενδύσεις παρακολουθούνται από τους ανταγωνιστές και τους συνεργάτες μας, δημιουργώντας ενδιαφέρον και θέτοντας τις βάσεις για άλλες, αντίστοιχες κινήσεις στην πόλη.

«Η πόλη αλλάζει σελίδα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτελέσματα» τόνισε χαρακτηριστικά. «Συμμερίζομαι την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας», ανέφερε κάνοντας λόγο για πολύ καλό επενδυτικό κλίμα, και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδος, αν και χρειάζεται δουλειά, προσπάθεια και επιμονή

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, ανέφερε πως οι διαδικασίες προχώρησαν γρηγορότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, παρά το γεγονός ότι υπήρχε Covid. Όπως εξήγησε, στην αρχή, λόγω της πανδημίας, υπήρχε μια καθυστέρηση 5-6 μηνών «και μετά απογειώθηκε». Ανέφερε δε ότι ένας από τους λόγους που διπλασιάσαμε το μέγεθος είναι ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το προσωπικό, ενώ τόνισε πως «είναι σημαντικό οι επενδυτές να νιώσουν ότι είναι καλοδεχούμενοι, να αισθάνεσαι ότι το περιβάλλον δεν θα αλλάζει και ότι συνδράμεις στην ανάπτυξη».

Εξαιρετικά ανεπτυγμένη η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece αναφορικά με τις προοπτικές συνεργασίας με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τόνισε πως αυτή είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη ενώ «ήδη κάνουμε παραγωγή μέσω συνεργατών που έχουμε».

Και προσέθεσε πως «πάντοτε κοιτάμε ευκαιρίες συνεργασίας όταν θεωρούμε ότι οι συνεργάτες είναι αξιόπιστοι», αναφέροντας πως η εταιρεία ήδη κάνει παραγωγή αλλά και κλινικές έρευνες στην Ελλάδα. Μάλιστα, τόνισε πως η χώρα μας παίρνει δυσανάλογα μικρό κομμάτι από αυτό που παίρνουν άλλες χώρες στην έρευνα και ότι είναι ένας τομέας όπου θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερες κλινικές έρευνες στη χώρα. Μάλιστα, η επένδυση της Pfizer μπορεί να συνδράμει ως προς αυτό «Το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη στιγμή ανθρώπους που ζουν στη Θεσσαλονίκη σημαίνει ότι γνωρίζουν άλλους ανθρώπους. Είμαστε εδώ και αυτό δημιουργεί τρομερές ευκαιρίες για συνομιλίες και συνεργασίες. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα πάει πολύ καλά» τόνισε.

Πριν το τέλος του 2021 οι μελέτες για το χάπι κατά του κορωνοϊού

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με το χάπι της εταιρείας κατά του κορωνοϊού, τόνισε πως ενώ υπάρχουν ήδη αρκετές θεραπείες για τον Covid 19, η διαφορά με αυτό που ετοιμάζουμε είναι ότι για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν φάρμακα σε μορφή χαπιών. Και αυτό αλλάζει τα δεδομένα, καθώς τα ενέσιμα φάρμακα χρειάζονται νοσοκομειακό ή πολύ αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών αναμένεται να είναι διαθέσιμα πριν το τέλος του 2021, ενώ τόνισε πως έχει δώσει ήδη εντολή να γίνουν κινήσεις που θα επιτρέπουν την παραγωγή ακόμη και πριν το χάπι πάρει την έγκριση, ώστε η εταιρεία να είναι έτοιμη εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά. Εξήγησε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα ρίσκο 1 δισ. ευρώ ενώ ξεκαθάρισε πως η Pfizer δεν έχει σχέδια να πραγματοποιήσει μέρος της παραγωγής στη χώρα μας, καθώς αυτή θα γίνει σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας μας, όπου και θα προστεθούν μηχανήματα ειδικά για αυτή την παραγωγή.

Αντίστοιχα, δεν υπάρχουν σχέδια για επενδύσεις σε άλλη πόλη της Ελλάδας, καθώς όπως τόνισε ο Δρ. Μπουρλά «προχωρήσαμε πολύ γρήγορα και τώρα έχει σημασία να επιδείξουμε πολύ καλά αποτελέσματα».