Η κακοκαιρία «Αθηνά» «γονάτισε» τη Βόρεια Εύβοια - Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών

Αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία ‘Αννα της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησε το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Αθηνά», η οποία έφερε ισχυρή βροχόπτωση, με τον Χρήστο Τριαντόπουλο να ανακοινώνει έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την περιοχή προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Το κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου.

«Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος ενώ προσέθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες λίγες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη μία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Β. Έυβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαν τις προηγούμενες μέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.

euvoia-katastrofes__6_

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη βρίσκονται σε διασπορά, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

Ο τεράστιος όγκος νερού που έπεσε στην περιοχή δεν μπορούσε να συγκρατηθεί μετά την τεράστια καταστροφή του καλοκαιριού με τις πυρκαγιές και έτσι πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια ενώ καταστράφηκαν πολλές υποδομές.

Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα evima.gr, η κακοκαιρία χτύπησε ιδιαίτερα τον πυρόπληκτο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. «Μετά την καταστροφική φωτιά, ήρθε η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, παραλία Αγίας Άννας, παραλία Αχλαδίου, έχουν καταστραφεί. Τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια. Η παραλία Αχλαδίου έχει μετατραπεί σε απέραντο ποτάμι. Έχουν κοπεί οι συνδέσεις σε όλα τα χωριά. Η κατάσταση είναι δραματική. Μέσα στο χωριό έχει φύγει ένα βουνό ολόκληρο. Έχουμε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια», δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο OPEN.

«Προσπαθούμε να δούμε εάν οι άνθρωποι είναι καλά. Είναι τρομερή η κατάσταση, δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση, ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός. Όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Έριξε από τις 12 το βράδυ έως τις 2:30, δεν έχει μείνει τίποτα. Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Δεν έχει κανένας κοιμηθεί. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους», πρόσθεσε.

5395931

Ο δήμαρχος τόνισε ότι «οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες» και ότι «ποτάμια που ήταν σχεδόν ρυάκια, έχουν γίνει σχεδόν 10 μέτρα».«Δυστυχώς μέχρι το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση, που έφερε σε ορισμένα μέρη πολύ σοβαρά προβλήματα», ανέφερε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος έκανε λόγο για προβλήματα και στα Βασιλικά.

euvoia-katastrofes3

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς  Ελλάδας ,κ. Φάνης Σπανός, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του OPEN,  από τις πλημμύρες έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της πυροσβεστικής.

«Μέχρι χθες το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες και ελεγχόμενες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδικά μέχρι τις 2:30 είχαμε πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση η οποία σωρευτικά με τη βροχή που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, έφερε σε ορισμένα μέρη πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα» δήλωσε  ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. «Η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι πλημμύρισαν, όπως και η παραλία της Αγίας Άννας και πολύ περισσότερο η παραλία Αχλαδίου» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. «Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές».
Ένα από τα προβλήματα που άφησε η κακοκαιρία «Αθηνά» στον δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας είναι το νερό. Συγκεκριμένα το δίκτυο Αγίας Άννας – Παλιόβρυσης έχει υποστεί ζημίες και και το νερό είναι ακατάλληλο για πόση. Αυτή την ώρα γίνονται ενέργειες επιδιόρθωσης της αποκατάστασης του δικτύου.