Τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ: «Η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία σε όσα νησιά έχει στρατό!»

Η Τουρκία συνεχίζοντας να προβάλει τους παράλογους ισχυρισμούς της και μάλιστα καταθέτει με κάθε επισημότητα το αίτημά της για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών με επιστολή της στον ΟΗΕ, προσέρχεται σήμερα Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, στον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, που έλαβε χώρα στην Άγκυρα.

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα, ολοκληρώθηκε γύρω στις 14:30. Ανακοινώσεις επί των όσων ειπώθηκαν δεν γίνονται ποτέ στις διερευνητικές και το σημαντικό είναι ότι παρά τις τουρκικές προκλήσεις  έγιναν.

Η τουρκική πλευρά προβάλλει εδώ και καιρό το αίτημα περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, φθάνει, όμως, όπως φαίνεται, σε σημείο παραλογισμού, υποστηρίζοντας σε επιστολή της προς στον ΟΗΕ την 30ή Σεπτεμβρίου ότι η επιλογή της Ελλάδας να διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά της αφαιρεί το δικαίωμα κυριαρχίας στα συγκεκριμένα εδάφη!

Η πρώτη σχετική επιστολή στον ΟΗΕ εστάλη στον Οργανισμό από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ στις 13 Ιουλίου. Με την επιστολή του εκείνη κατηγορούσε την Ελλάδα ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες. Στην επιστολή είχε απαντήσει η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ καταρρίπτοντας κάθε επιχείρημα της Άγκυρας.

Πριν από λίγες ημέρες, λίγα μόλις 24ωρα πριν ξεκινήσει ο νέος κύκλος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ έστειλε νέα επιστολή για το θέμα. Το περιεχόμενό της, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή», ξεπερνά τα όρια του παραλογισμού, καθώς υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».

Με άλλα λόγια, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει ότι τα νησιά αυτά δεν μπορεί πλέον να ανήκουν στην Ελλάδα καθώς διατηρεί στρατό σε αυτά!

H Ελλάδα απέρριψε με επιστολή στον ΟΗΕ το τουρκικό αίτημα για αποστρατικοποίηση των νησιών! | News On Net

Τα νησιά στα οποία αναφέρεται η προκλητική επιστολή

Αναφέρεται μάλιστα σε συγκεκριμένα νησιά, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Στην επιστολή του ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ καλεί επίσης την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατικοποίησης και προχωρά σε μια κατά τη δική του άποψη ερμηνεία των συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού.

Στην επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ αναφέρθηκε χθες από τη Βουλή και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, λέγοντας ότι τέτοιες αξιώσεις δεν μπορεί παρά να απορριφθούν. «Ισχυρίζεται η Τουρκία ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά. Δηλαδή ότι τα νησιά αυτά απειλούν την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τη στρατιά του Αιγαίου.

Η απειλούμενη δήθεν Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας. Είναι η μόνη χώρα, η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων. Και βέβαια έχει το παρελθόν εισβολής στη Μεγαλόνησο της Κύπρου.

Αυτή η Τουρκία, λοιπόν, με αυτό το παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις, μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί παρά να απορριφθεί, μετά πολλών επαίνων, για πολλοστή φορά πρέπει να πω και από αυτή την κυβέρνηση, μετά από όλες τις κυβερνήσεις», είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.