Μήνυμα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους από την κυβέρνηση - Τι ανέφερε ο Μ. Θεμιστοκλέους

Μήνυμα για βήματα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα για όσους έχουν εμβολιαστεί εξέπεμψε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ενόψει των ανακοινώσεων του Θάνου Πλεύρη την Τετάρτη για νέα μέτρα χαλάρωσης για τους πλήρως εμβολιασμένους.

«Οι εμβολιασμένοι κατά της covid-19 μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Συνεπώς θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν. Κάποιος που εμβολιάζεται, φτάνει πιο κοντά σε μία φυσιολογική ζωή», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με νέες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους.

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.235.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 6.460.000 πολίτες, δηλαδή το 61,5% του γενικού πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 6.165.000 πολίτες, δηλαδή το 58,7% του γενικού πληθυσμού και 68% του ενήλικου πληθυσμού. Τις τελευταίες 7 μέρες, 50.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 46.500 εμβολιασμοί. Όπως είπε, ο κ. Θεμιστοκλέους, 20.000 εμβολιασμοί με τρίτη δόση αφορούν τους ανοσοκαταστελμένους, και οι υπόλοιποι, άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς.

Ανέφερε επίσης, ότι οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι η Μύκονος, η Θήρα, η Μήλος, η Πάρος, η Κως, η Κέα-Κύθνος, η Χίος και η Τήνος. Στην ηπειρωτική χώρα, οι περιφερειακές ενότητες, Βόρειος και Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιώς, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ηρακλείου.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2487 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 767 στα ιατρεία και 1720 εμβολιασμοί κατ οίκον. Επίσης 58 παιδίατροι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υπογραφεί οι 14 πρώτες συμβάσεις, οπότε τις επόμενες μέρες αρχίζουν και οι εμβολιασμοί στα ιδιωτικά ιατρεία. Είπε επίσης ότι όλα τα κέντρα υγείας είναι εφοδιασμένα με το εμβόλιο της Pfizer, ακόμα και αν πριν χορηγούσαν άλλο εμβόλιο. Είπε επίσης, ότι όσοι έκαναν μία δόση οποιοδήποτε εμβολίου και για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν στην δεύτερη δόση (μικρός αριθμός), συστήνεται να κάνουν την δεύτερη δόση άσχετα εάν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την πρώτη δόση.

Ανακοινώσεις την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας για εμβολιασμένους – ΕΟΔΥ

Ανακοινώσεις την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας Θ.Πλεύρη για τον ΕΟΔΥ αλλά και για το πλαίσιο λειτουργίας με στόχο, όπως είπε, να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους, προανήγγειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση lockdown.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών, επεξεργάζεται σχέδιο για περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».

«Σε χώρους μικτούς θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν» πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι «άπαξ και υπάρχει εμβόλιο, γίνονται τεστ και το σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο, η οικονομία δεν κλείνει. Δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων».