Παπαευαγγέλου: Πάνω από 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας - «Καθρέφτης» της κοινότητας τα σχολεία

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε η  καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα κρούσματα στα παιδιά και τους μαθητές είναι «καθρέπτης» κάθε κοινότητας και καλώντας όλους να εμβολιασθούν, αφού «κανείς δεν είναι άτρωτος».

Η κα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση σημείωσε πως η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 33 έτη την τελευταία εβδομάδα. Όπως τόνισε, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο είναι από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού.

Ως εκ τούτου, ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1% περίπου, λόγω και του μεγάλου αριθμού των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους, καθημερινά.

Υψηλή θετικότητα στη βόρεια Ελλάδα

Αντίθετα, υψηλή θετικότητα βλέπουμε σε περιοχές όπως Καστοριά, Πιερία, Ημαθία, Δράμα, Μύκονος, Σαντορίνη και Ικαρία, σύμφωνα με την καθηγήτρια, που σημείωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά επιβαρυμένο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Η ίδια  επανέφερε ανάλυση του Σωτήρη Τσιόδρα, όπου «φαίνεται η γραμμική συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και των κρουσμάτων». Όπως είπε, σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, εξακολουθεί να είναι σημαντική η διάδοση του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, πλην της βόρειας Ελλάδας, καλύτερη είναι η εικόνα στο σύστημα υγείας της χώρας.

«Ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων έπεσε κάτω από τους 2.000 ασθενείς και ο κυλιόμενος μέσος όρος της εβδομάδας μειώθηκε σε 198 ανά ημέρα», είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Ωστόσο, η ίδια σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση του ποσοστού διασωληνωμένων ασθενών ηλικίας 55-64 ετών που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι.

Πάνω από το 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

Όπως ανέφερε, πάνω από 90% εντοπίζεται η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρείται πτωτική τάση και στον αριθμό των θανάτων από τον κορωνοϊό, τόνισε όμως πως ο αριθμός των θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών παραμένει σταθερός.

«Οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω τον 60 ετών έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν και 12 φορές να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με εμβολιασμένους» σημείωσε στη συνέχεια η καθηγήτρια, η οποία τόνισε πως εν όψει του χειμώνα πρέπει «να πείσουμε έναν έναν τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Να το πάρουν απόφαση πως αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ενδεχομένως να κινδυνεύσουν».

Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων – «Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας»

Αναφερόμενη στη διάδοση του κορωνοϊού στα παιδιά, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως με δύο self test την εβδομάδα στα σχολεία, 1 στα 3 κρούσματα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών. Ωστόσο, επανέλαβε πως σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν που βλέπαμε τον Αύγουστο.

Όπως είπε, η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας» τόνισε, θέλοντας να καταδείξει τη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και επιδημιολογικού φορτίου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και έτσι με αυξημένο αριθμό στα σχολεία έχουμε επίσης υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε ηλικίες 35-45, που είναι οι γονείς τους.
Βίντεο: Δείτε την ενημέρωση για τον κορωνοϊό

«Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων. Οι ενήλικοι συμπολίτες μας πρέπει ως γονείς, εμβολιαζόμενοι, να προστατεύσουν τα παιδιά τους» είπε, κλείνοντας την τοποθέτησή της η Βάνα Παπαευαγγέλου.