Προβληματίζει το ρήγμα της Θήβας: Το πόρισμα των ειδικών - Κλιμάκιο στην περιοχή

Με δεδηλωμένη ανησυχία συνεδρίασε η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου,για την έντονη και συνεχή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας, υπό τον φόβο μίας ενδεχόμενης ισχυρής δόνησης, μετά και τον καταστροφικό σεισμό της Κρήτης.

Η περιοχή έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, με την επιτροπή να συγκαλείται χθες εκτάκτως, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχει στα χέρια της.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εισηγήθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να μεταβούν αμέσως στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν επιτόπου τόσο την κατάσταση, όσο και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως είπε, «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι».

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-09/THIVA-ARXAIOLOGIKO-MOUSEIO.jpg.webp?itok=zsv53nnO

Η έκτακτη συνεδρίαση των σεισμολόγων για τη Θήβα – Εν αναμονή του πορίσματος

Οι ειδικοί θα έχουν έτοιμο το πόρισμά τους το αργότερο μέχρι σήμερα το πρωί και θα το αποστείλουν στην Πολιτική Προστασία.

Όπως είναι προφανές, οι σεισμολόγοι ανησυχούν και για τη Θήβα. Ωστόσο, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, τονίζει πως δεν θα πρέπει βεβαίως, να πανικοβάλλουμε τον κόσμο.

«Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πόλη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα, ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι ”θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ”».