Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας για τη Θήβα

Μετά τον ισχυρότατο σεισμό που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι, η περίπτωση της Θήβας, περιοχή στην οποία καταγράφεται συχνή σεισμική δραστηριότητα από τον Ιούλιο, θα βρεθεί στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης που θα έχει το βράδυ της Τετάρτης η Επιτροπή Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου.

Ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Ε.Ε, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ ενημέρωσε για τη σημερινή σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας συνεχίζεται.

Στην περιοχή από τον Ιούλιο έως και τώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.700 δονήσεις, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι «η δραστηριότητα στη Θήβα είχε απασχολήσει τους ειδικούς και στις 21 Ιουλίου, μαζί με το Αρκαλοχώρι.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21 Ιουλίου, και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα, «είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία (…) μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Μετά την αποψινή ολοκλήρωση της συνεδρίασης και αναλόγως του τι θα προκύψει θα διαβιβάσουμε το πόρισμα της επιτροπής στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που θα αποφασίσει αν θα πρέπει να ληφθούν και ποια μέτρα, αν θα ενεργοποιηθεί και πώς το σχέδιο Εγκέλαδος».

«Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο “Εγκέλαδος” για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης» δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.