«Χορός» μετασεισμών τη νύχτα στην Κρήτη - Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ το πρωί - Κατέρρευσαν κτίρια

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 στις 07:48 το πρωί με ίδιο επίκεντρο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το μέγεθος της δόνησης ήταν 5,3 Ρίχτερ. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στο Ρέθυμνο, όπως και σε άλλα σημεία της Κρήτης, όπως και ο κύριος σεισμός τη Δευτέρα.

Η σεισμική δόνηση σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού σημειώθηκε 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και είχε όπως και ο κύριος σεισμός χθες μικρό εστιακό βάθος μόλις  13,3 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου  το πρωί το Ηράκλειο «σείστηκε» από την επίσης ισχυρότατη δόνηση των 5, 8 Ρίχτερ, η οποία κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου, τον τραυματισμό 11 ακόμη πολιτών και κατέστησε μη κατοικήσιμα 1.000 σπίτια στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου,  όπου στήθηκε καταυλισμός και 2. 500 κάτοικοι  διανυκτέρευσαν σε σκηνές.

Η αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο:

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-09/seismos-irakleio-neos-isxyros1.jpg.webp?itok=FpwPF-ud

Σύμφωνα με το cretalive, η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νομό Ηρακλείου, ενώ στο Αρκαλοχώρι για ακόμη μια φορά απλώθηκε πέπλο τρόμου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες καταρρεύσεις κτισμάτων, ενώ στην περιοχή σηκώθηκε σκόνη. Από τα Ρίχτερ προκλήθηκε κατολίσθηση στον Κουδουμά.

Σημειώνεται ότι οι σεισμολόγοι σε δηλώσεις τους είχαν προειδοποιήσει για πιθανούς μετασεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ. «Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε σήμερα μιλώντας στο Mega: «Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να υπερβούν και τους 5 βαθμούς, να φτάσουν το 5,1 -5,2 Ρίχτερ».

Έκανε λόγο μάλιστα για κοινή εκτίμηση όλων των Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με το μέγεθος των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.

Σημειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και μέχρι σήμερα τα ξημερώματα η μετασεισμική δραστηριότητα ήταν συνεχής και ιδιαίτερα έντονη και κράτησε σε διαρκή αγωνία τους κατοίκους.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-09/kriti-irakleio-28-9-21.jpg?itok=7q8frhh8

Κατέρρευσαν κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές από τον κύριο σεισμό της Δευτέρας

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Όλγα Δραμουντάνη σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις, μετά τον ισχυρό μετασεισμό της Τρίτης.

Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους . Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή με μικρότερους σεισμούς. Η νέα σεισμική δόνηση σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού σημειώθηκε 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και είχε εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχει ισχυρή σύσταση στους κατοίκους να μην πλησιάζουν κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές και να αποφεύγουν να περνούν μέσα από στενά δρομάκια.