Σε εγρήγορση για τον φονικό σεισμό - Στην Κρήτη Στυλιανίδης & Τουρνάς

Μη κατοικήσιμα 1.000 σπίτια στα σεισμόπληκτα χωριά - Στήνεται μεγάλος καταυλισμός

«Θα ξεκινήσω με την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κρήτη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Όπως γνωρίζετε υπάρχει ήδη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία.

Στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού, τουλάχιστον 1.000 σπίτι έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα, λόγω των ζημιών, που υπέστησαν από τον Εγκέλαδο.

Σεισμός στην Κρήτη: η ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας | Κοινωνία | ANT1 News

Από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε. Ήδη βρίσκεται στην Κρήτη, αν δεν βρίσκεται θα προσγειωθεί σε λίγα λεπτά ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Στυλιανίδης, ο υφυπουργός ο κ. Τουρνάς και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για να συντονίσουν εκεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού».

Πρόσθεσε ότι «υπήρξε από την πρώτη στιγμή κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και επικοινωνία με τις τοπικές αρχές στην Κρήτη. Μέχρι στιγμής δυστυχώς έχουμε την είδηση για την απώλεια ενός συνανθρώπου μας.

Σεισμός στην Κρήτη: Το θύμα βρισκόταν στην εκκλησία για την αναστήλωσή της - 11 οι τραυματίες - Newsbomb - Ειδησεις - News

Απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν έχουμε εγκλωβισμένους συμπολίτες μας. Όσοι είχαν εγκλωβιστεί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται.

Το υπό αναστήλωση εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ένας εργάτης, ενώ ο γιος του που ήταν μαζί του, είναι πολυτρυματίας, κατέρρευσε εντελώς σε έναν από τους μετασεισμούς περίπου στις 14:00 το μεσημέρι.

Νομίζω έχουν οι υγειονομικές αρχές αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχαν. Αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών ήδη έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους και αν χρειαστεί θα μεταβούν στην Κρήτη και επιπλέον δυνάμεις. Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. Στήνεται καταυλισμός καθώς 1.000 σπίτια στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω  σεισμόπληκτα χωριά έχουν κριθεί μη κατάλληλα να κατοικηθούν, έχοντας  υποστεί σοβαρές ζημιές.

Επίσης σε εγρήγορση βρίσκονται και όλα τα συναρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών, στην αντιμετώπιση όσων δυσμενών συνεπειών υπάρχουν. Προφανώς θα παρακολουθούμε και τη σεισμική ακολουθία», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

 

Διαβάστε ακόμα: Σεισμολόγοι για τα Ρίχτερ στην Κρήτη: «Ήταν σεισμός μεγαλύτερος απ’ όσο περιμέναμε. Δεν ξέρουμε εάν ήταν ο κύριος» (Video)