Δια ζώσης τα μαθήματα στα πανεπιστήμια - Πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα

Στα αμφιθέατρα επιστρέφουν οι φοιτητές, καθώς αποφασίστηκε η εκπαίδευση στα πανεπιστήμια να γίνεται δια ζώσης, αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Στην ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε σήμερα, η οποία αφορά στη διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας α’, β’ και γ’ κύκλου σπουδών των ΑΕΙ του χειμερινού εξαμήνου 2021-22 που θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά δια ζώσης,  αναφέρονται αναλυτικά όλα τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα εισέρχονται οι φοιτητές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων χαιρέτισε το υπουργείο Παιδείας. Στην ανακοίνωσή του για τα πανεπιστήμια αναφέρει:

  • την δις εκφρασμένη ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για την επαναφορά των Πανεπιστημίων της χώρας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία,
  • το πολύ υψηλό ποσοστό των εγγεγραμμένων φοιτητών όλων των ΑΕΙ της χώρας που έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν με τουλάχιστον 1 δόση, με αποτέλεσμα, μαζί με όσους φοιτητές έχουν νοσήσει, ξεπερνούν το 75,5%, θωρακίζοντας με αυτή τους τη στάση την δια ζώσης εκπαίδευση,
  • το ποσοστό 87% του διοικητικού και διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ που είναι εμβολιασμένοι, και ειδικότερα
  • το συντριπτικό ποσοστό άνω του 91% διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ της χώρας που έσπευσαν να εμβολιασθούν, συνιστώντας μία από τις επαγγελματικές ομάδες της χώρας που έχει επιτύχει εθελουσίως ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Τα μέτρα για τη δια ζώσης εκπαίδευση στα πανεπιστήμια

Είναι εξαιρετικά θετικό ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα συνεχίζουν να βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα. Στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

  • επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έχοντας ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 ή
  • επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
  • επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.
  • Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, που θα διασυνδέει την πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι, με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος.
  • Ήδη τα ΑΕΙ δύνανται με ταχύτατες διαδικασίες να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα Πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό.

Κατόπιν σύστασης της επιτροπής των ειδικών, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής: