Εντυπωσιασμένος ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης από την Αθήνα

Εντυπωσιασμένος φεύγει από την Αθήνα ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου καθώς σήμερα τελευταία ημέρα της διαμονής του στην πρωτεύουσα ξεναγήθηκε από το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη σε ιστορικά αξιοθέατα της πόλης, ενώ δοκίμασε και την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Το πρόγραμμα της ξενάγησης της Αθήνα άρχισε με τον Εθνικό Κήπο, ενώ μετά από εκεί ο κ. Ιμάμογλου ζήτησε να δει από κοντά και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Όπως ήταν φυσικό ο οικοδεσπότης Κώστας Μπακογιάννης δεν του αρνήθηκε και αμέσως η πομπή των οχημάτων που μετακινούσε τους δύο δημάρχους κατευθύνθηκε προς το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Εκεί ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης δήλωσε εντυπωσιασμένος, ενώ κατά την διάρκεια της ξενάγησης του είχε με μια απρόσμενη συνάντηση. Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμπτωματικά ήταν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και συζήτησε για λίγο τόσο με τον νυν δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη όσο και με τον κ. Ιμάμογλου.

Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

Η επόμενη στάση του Τούρκου δημάρχου ήταν ο Λυκαβηττός. Εκεί ο Κώστας Μπακογιάννης του προσέφερε ένα γεύμα το μενού του οποίου περιελάμβανε αποκλειστικά παραδοσιακές ελληνικές συνταγές για τις οποίες ο κ. Ιμάμογλου είχε μόνο καλά λόγια να πει.
Στην συνέχεια οι δύο δήμαρχοι πήγαν στο παλιό καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν το οποίο από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργεί ως μοντέρνος εκθεσιακός χώρος για λογαριασμό του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Αθηναίων. Σε έναν χώροι 3.500 τ.μ. νέοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο εκθέτουν τα δημιουργήματα τους δημιουργώντας μια ιδιαίτερη κοιτίδα πολιτισμού μέσα στην καρδιά του Λεκανοπεδίου. Αυτές τις ημέρες και μέχρι και τον Δεκέμβριο φιλοξενείται η έκθεση “Πόρτες” είναι ανοιχτή προς το κοινό και φυσικά χωρίς εισιτήριο.

Το πρόγραμμα της ξενάγησης ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Δημοτική Πινακοθήκη στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο ενώ λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη ο κ. Ιμάμογλου μαζί με τον κ. Μπακογιάννη περπάτησαν και στην οδό Ερμού. Στις 9:30 το βράδυ ο κ. Ιμάμογλου έφυγε από την Αθήνα εντυπωσιασμένος, από τα αξιοθέατα, την φιλοξενία που του προσφέρθηκε από τον κ. Μπακογιάννη το οποίο πλέον αποκαλεί φίλο τους όπως και ο δήμαρχος Αθηναίων από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκαν.

Μπακογιάννης Ιμάμογλου Εθνικός Κήπος

Τα πολιτικά οφέλη

Η επίσκεψη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα έφερε πολιτικά κέρδη τόσο στον ίδιο όσο και στον Κώστα Μπακογιάννη αλλά και στην κυβέρνηση. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης σήμερα στην Τουρκία θεωρείται το αντίπαλο δέος του Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο ουκ ολίγες φορές έχει συγκρουστεί μαζί του πολιτικά καθώς δείχνει ότι έχει τελείως διαφορετικές απόψεις για πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν την γειτονική χώρα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων άσκησε την περίφημη διπλωματία των πόλεων η οποία στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι είναι πολύ αποδοτική όταν γίνεται συντονισμένα από την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να υπάρξουν διεκδικήσεις από την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που δήμαρχοι πρωτευουσών κλήθηκαν αυτοί πρώτοι να ασκήσουν εξωτερική πολιτική “ανοίγοντας” το δρόμο για τις κυβερνήσεις τους, όπως συνέβει με τον δήμαρχο των Σκοπίων.