Θ. Πλεύρης: Έλεγχοι στις ΜΕΘ για θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις - «Είναι το προσωπικό μου στοίχημα»
Το προσωπικό στοίχημα του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη είναι ο έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.
Ο ίδιος πρόκειται άμεσα να ζητήσει στοιχεία από τους υπευθύνους των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τις αιτίες θνησιμότητας στα νοσοκομεία και ειδικά για τα ποσοστά των ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους αλλά ως αιτία θανάτου έχει καταγραφεί η νόσος για την οποία εισήχθησαν στη ΜΕΘ ακόμα και στις περιπτώσεις COVID-19, αλλά είχαν προσβληθεί ταυτόχρονα και από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τους υγειονομικούς συντάκτες και μετά από σχετική ερώτηση του Αθήνα 9.84, μίλησε για τη δική του εμπειρία πριν 5 χρόνια, όταν νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ για πολύ καιρό λόγω ενδονοσοκομειακής λοίμωξης και κινδύνεψε να πεθάνει.
«Είναι ντροπή, είπε να μπαίνεις στο νοσοκομείο γι άλλη αιτία και να κινδυνεύεις να πεθάνεις από ένα μικρόβιο.
Είναι παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά και ελληνικό. Και δεν είναι μόνο η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών. Το έχω ζήσει από πολύ κοντά, τους έβλεπα δίπλα μου κάθε μέρα. Είναι το δικό μου προσωπικό στοίχημα, εω υπουργός Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στους ελέγχους που θα γίνουν θα περιληφθούν και τα περιστατικά COVID-19, δηλαδή ο υπουργός Υγείας θα ζητήσει να μάθει ποιοι ασθενείς εκτός από COVID-19 είχαν και ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
Να θυμίσουμε πάντως πως υπάρχουν περιπτώσεις, όπως συνέβη πριν λίγοςυ μήνες στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπου η θνητότητα ασθενών με CoViD ανήλθε στο 100%. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που έχει διαταχθεί.
Ο κ. Θ. Πλεύρης κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους μίλησε και για τους ελέγχους που πρόκειται να ξεκινήσουν σε real time σε ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι σήμερα, οι έλεγχοι ήταν δειγματοληπτικοί και μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Τώρα θα γίνονται πριν και σε real time, καθώς κατά τη διάρκεια της καραντίνας διαπιστώθηκαν παρατυπίες, π.χ. ορισμένα διαγνωστικά κέντρα στην περίοδο του πρώτου λοκντάουν που είχε μειωθεί κατακόρυφα η ζήτηση υπηρεσιών υγείας, κάποιοι εμφάνισαν έως και 130% αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ άλλοι εμφάνισαν μείωση κατά 40%.
Όπως είπε ο υπουργός θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΟΠΥΥ για αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης και ελέγχου των ιδιωτών παρόχων με την εισαγωγή όχι μόνο ποσοτικών κριτηρίων, αλλά και ποιοτικών.
Επίσης, όπως είπε θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντησή του με τη διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη.
Αναφερόμενος στο τομέα του φαρμάκου ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα επιχειρηθεί μείωση του clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ως επιστροφή στις υπερβάσεις του προϋπολογισμού, χωρίς όμως η Πολιτεία να πληρώσει τη διαφορά.
Στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα υπάρξουν συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, για την κάλυψη των αναγκών, αλλά και για την παροχή και δημιουργία νέων δομών.
Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται, επίσης, σχέδιο προληπτικών εξετάσεων για βασικές παθήσεις, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Τέλος, ο κ. Πλεύρης μιλώντας για τα θέματα του κορονοιού και την ανάγκη για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, είπε χαριτολογώντας ότι επί υπουργίας του εμβολιάστηκε μέχρι και ο Πολάκης».