Σε παιδί 1 στα 4 κρούσματα - Πόσοι έφηβοι 12-17 ετών έχουν εμβολιαστεί

Εκτεταμένος ήταν ο  έλεγχος μέσω rapid και self test, που πραγματοποιήθηκε πριν από  την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά αρκετά από τα οποία ήταν ασυμπτωματικά και συνολικά 850 παιδιά βρέθηκαν θετικά και δεν ξεκίνησαν τη σχολική χρονιά, από την πρώτη ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκαν 348.038 τεστ συνολικά, εκ των οποίων:

  • 17.828 είναι τα μοριακά τεστ (PCR)
  • 330.210 είναι τα rapid tests

Από το εκτεταμένο testing που διενεργήθηκε (και λόγω της έναρξης εφαρμογής των μέτρων για μη εμβολιασμένους, εντοπίστηκαν 2.919 νέα κρούσματα. Εξ αυτών, οι 805 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν σε ανήλικους, ή αλλιώς περισσότερα από ένα στα τέσσερα κρούσματα εντοπίζεται σε παιδί (για την ακρίβεια ποσοστό 27,5%).

«Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε δύο – τρεις μήνες με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα» δήλωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως υπάρχει ωστόσο ανησυχία για τις μολύνσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι ο στόχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας δεν είναι τόσο τα παιδιά, αλλά η οικογένεια, οι γονείς και ο παιδίατρος, τον οποίο συμβουλεύονται. «Όσοι παιδίατροι θέλουν, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορούν να ενταχθούν και να πραγματοποιούν και οι ίδιοι εμβολιασμούς. Γίνονται όλες οι ενέργειες για να πειστούν».

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι όντως μικρό και πιο πίσω από το γενικό πληθυσμό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε για τα νέα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, για να δουλέψει ένα σύστημα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες που δίνονται από τους επιστήμονες.