Θεοδωρίδου: Πιθανή τρίτη δόση εμβολίου και για υγειονομικούς-Τι ανέφερε για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών

Στην πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας και τη χορήγηση τρίτης δόσης αναφέρθηκαν σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αρχικά το λόγο πήρε η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ξεκίνησε με ευχές για καλή σχολική χρονιά, δίνοντας έμφαση στο να είναι η φετινή σχολική χρονιά χωρίς διακοπές με κλεισίματα σχολείων.

Η ίδια αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων, ενώ τόνισε ότι οι υγειονομικοί είναι πιθανό να πάρουν σειρά για χορήγηση τρίτης δόσης μετά τις ευπαθείς ομάδες.

«Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών αποτελεί θέμα συζήτησης. Πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων, θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια αναστέλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή αλλάζουν το DNA τους. Οι αντιλήψεις αυτές θα εκλείψουν με την επικοινωνία γονέων και παιδιών με τους παιδιάτρους», ανέφερε.

Παράλληλα, η κα Θεοδωρίδου, εξήγησε πως είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δοθεί το «πράσινο φως» και για εμβολιασμό βρεφών και παιδιών κάτω των 12 ετών.

«Για τα εμβόλια σε παιδιά 5 ως 12 ετών και από έξι μηνών ως 5 ετών, γίνονται κλινικές μελέτες. Ρυθμιστικές αρχές μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση με το χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες. Θέλω, όμως, να σταθώ στο παρόν. Εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνετε ούτε μια ημέρα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται, είναι πάρα πολύ σημαντικό», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τι ανέφερε για την τρίτη δόση εμβολίου

Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για ανοσοκατασταλμένους, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών σε διάστημα έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Όπως επεσήμανε, είπε κι άλλες ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, όπως είναι οι υγειονομικοί.

«Για την τρίτη δόση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση σε ανοσοκατεσταλμένους, σε διαμένοντες σε μονάδες ηλικιωμένων και σε άτομα άνω των 60 ετών. Μπορεί να χορηγηθεί 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Σχετικά με την ανοσοαπόκριση, τα δεδομένα δείχνουν πως κι άλλες ηλικιακές ομάδες μπορούν να προτεραιοποιηθούν, όπως οι υγειονομικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως ακόμα είναι νωρίς για να τεθεί επί τάπητος η τρίτη δόση σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.