Athens Pride Festival 2021: Φεστιβάλ υπερηφάνειας στο κέντρο της Αθήνας

Το Athens Pride Festival επέστρεψε έπειτα από την περσινή ματαίωση του και χιλιάδες άτομα παρήλασαν στο κέντρο της Αθήνας στα χρώματα του ουράνιου τόξου υπέρ της διαφορετικότητας.

Οι συνθήκες που έχει επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού δεν επέτρεψε να διεξαχθεί το Athens Pride Festival όπως τις προηγούμενες χρονιές, με συναυλίες δηλαδή και περίπτερα, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε χιλιάδες άτομα να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να φωνάξουν υπέρ της διαφορετικότητας και ενάντια στην ομοφοβία.

Το πλήθος ξεκίνησε την παρέλαση από την πλατεία Κλαυθμώνος και κατέκλυσε το κέντρο της Αθήνας, καταλήγοντας μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων.

Εθελοντές και εθελόντριες κυμάτιζαν σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης και άλλα άτομα έπαιζαν τύμπανα και χόρευαν στους ρυθμούς του.

Σε φορτηγό, μάλιστα, που ακολουθούσε την παρέλαση υπήρχε DJ ο οποίος έπαιζε μουσική και το υπόλοιπο πλήθος χόρευε κουνώντας σημαίες και πλακάτ με συνθήματα.

Η ανακοίνωση των διοργανωτών:

“Περάσαμε ακόμη έναν χρόνο να παρακολουθούμε τη ζωή μας να περνάει και τα δικαιώματα μας —όσα λίγα κρατούσαμε σφιχτά στο ένα χέρι— να καταπατούνται. Έναν χρόνο που η ατομική ευθύνη μας φορέθηκε σε τέτοιο βαθμό, που αντικατέστησε την πολιτική. Έναν χρόνο που καθημερινά θρηνούμε θύματα, ελευθερίες κι αδικίες.

Έναν χρόνο με τις διεκδικήσεις μας να μένουν στο συρτάρι και με μια κυβέρνηση που αρνείται να αντιμετωπίσει την LGBTQI+ κοινότητα ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Η στερηση των δικαιωμάτων μας έχει διαχρονικό και διακομματικό χαρακτήρα.
Η κοινωνία είναι έτοιμη. Οι κυβερνήσεις όχι.

Ήρθε η στιγμή μας. Η ώρα να κατέβουμε στον δρόμο, εκεί που όλα ξεκίνησαν.
Απλά. Συντροφικά. Διεκδικητικά. Ανθρώπινα.

Ήρθε η στιγμή μας, ως κοινότητα, να επιστρέψουμε στην αρχή και να αναζητήσουμε τα στοιχεία αυτά που μας ενώνουν. Αυτά που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίζουμε σε αυτή την ομοφοβική, τρανσφοβική και ρατσιστική κοινωνία και παρά την αστυνομική βία, την πατριαρχία, την ανισότητα, την απομόνωση και την κακοποίηση που βιώνουμε. Αυτά που θα μας κάνουν να βγούμε περήφανα μαζί στον δρόμο, διατηρώντας τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναπόσπαστο μέρος της νέας μας καθημερινότητας”.