Το σχέδιο λειτουργίας των σχολείων - Τι θα γίνεται όταν εντοπίζεται κρούσμα

Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Την ανησυχία τους για αύξηση των κρουσμάτων, εκφράζουν οι ειδικοί ενόψει του ανοίγματος των σχολείων την προσεχή Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για εμβολιασμό και σχολαστική τήρηση των μέτρων. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η φετινή σχολική χρονιά να κυλήσει όσο γίνεται πιο ομαλά και κυρίως αποκλειστικά δια ζώσης.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ότι στόχος όλων είναι να διεξαχθεί ομαλά η διά ζώσης εκπαίδευση, κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.

Η φιλοσοφία λειτουργίας των σχολείων έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, καθώς οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα παιδιά είναι πιθανόν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η εμβολιαστική κάλυψη προστατεύει τους μαθητές

Πρόσθεσε, δε, ότι η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού προσφέρει ικανή προστασία στους ευάλωτους ενήλικους.

«Δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών προς διάσωση των μεγαλύτερων», σημείωσε. Επίσης, τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών μέσω των self test και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού.

Τακτικά Self Test για ανεμβολίαστους μαθητές και όχι κλείσιμο τμημάτων

Εξήγησε ότι το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό έλεγχο (self test) όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολείο. Τόνισε επίσης πως κάθε μέτρο ατομικής υγιεινής, όπως καλό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού εντός και εκτός αιθούσης, θα εξακολουθεί να ισχύει.

«Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος» ξεκαθάρισε η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι επιλέχθηκε η θέση του εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με τον συνδυασμό rapid test, που θα διενεργούνται σε δομές υγείας, και αυτοδιαγνωστικών test, που θα διενεργούνται στο σπίτι.

Ισχυρό όπλο για την επιστροφή στα σχολεία ο εμβολιασμός

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι ένα ισχυρό όπλο και μάλιστα, όπως σημείωσε, παρουσιάζεται αύξηση τις τελευταίες μέρες. Ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι 14%.

Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

Οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Τι θα γίνεται, εάν και όποτε εντοπίζεται επιβεβαιωμένο κρούσμα

Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για διάστημα 7 ημερών, ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.
Πότε θα μπαίνει «λουκέτο» σε τμήματα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη διά ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε δε, οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Απολύτως αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης πως είναι «απολύτως αναμενόμενο» το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες και αυτό, όπως είπε, θα συμβεί λόγω του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα διενεργηθεί σε ασυμπτωματικά παιδιά.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Β. Παπαευαγγέλου είπε ότι η αύξηση που θα καταγραφεί είναι ανεξάρτητη από διασπορά λόγω έναρξης της σχολικής χρονιάς, προσθέτοντας ότι, εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα βεβαίως και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

 

Διαβάστε ακόμα: Μήνυμα Κεραμέως για το νέο σχολικό έτος – Υπόσχεται καινοτομίες

αλλά και: Τα 14 σημεία «SOS» για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 13/09/2021